Bruxelles-ul a impus cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta limitează exporturile rusești de petrol și afectează aproximativ 30 de entităţi acuzate că au ajutat Moscova să ocolească sancţiunile în vigoare.Aceste noi sancţiuni sunt diferite de cele avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să accepte un armistiţiu de 30 de zile în Ucraina.

Cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei, adoptat azi de ambasadorii țărilor UE prevede sancționarea a aproximativ 200 de petroliere din așa-numita „flotă fantomă”.

Această „flotă fantomă”, alcătuită din nave adesea îmbătrânite şi neînmatriculate, operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă. Numărul acestora a crescut puternic după invazia Ucrainei de către Rusia, după ce UE şi Occidentul au vizat cu sancțiuni exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti.

Kaja KALLAS, VICEPREȘEDINTELE COMISIE EUROPENE: „Ocolirea sancțiunilor este o problemă mare, motiv pentru care am introdus deja pedepse penale pentru cei care încalcă sancțiunile, deoarece este evident că unele companii europene continuă să beneficieze de pe urma Rusiei. Acestea sunt adesea aceleași companii care se plâng de ce mai durează acest război. Războiul continuă pentru că nu am făcut suficient și nu am concentrat suficiente eforturi pentru a pune presiune pe Rusia să oprească acest conflict.”

Pe lângă nave, pachetul de sancțiuni adaugă noi restricții asupra a 30 de companii implicate în comerțul cu produse cu dublă utilizare, în timp ce 75 de persoane și entități vor fi listate pentru legăturile lor cu complexul industrial militar al Rusiei. UE a mai convenit să impună sancțiuni judecătorilor și procurorilor implicați în cazurile împotriva lui Vladimir Kara-Murza, precum și a lui Alexei Navalnîi.    Vladimir Putin i-a numit pe occidentali „idioți”, în timp ce vorbea despre pachetele de sancțiuni impuse de europeni Rusiei.

Vladimir PUTIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI RUSE: „Ei (occidentalii – n.r.) fac multe lucruri în defavoarea lor, te-ai aștepta să nu le facă, pentru că le dăunează, dar tot le fac, idioții. Scuzați-mă.”

Deși sancțiunile actuale sunt deja puternice, oficialii europeni subliniază că este nevoie de mai mult pentru a forța Moscova să înceteze agresiunea. În urma unui summit găzduit sâmbăta trecută la Kiev, aliaţii europeni ai Ucrainei, în special preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Friedrich Merz, i-au dat lui Putin un ultimatum să accepte un armistiţiu necondiţionat pentru o durată de 30 de zile în războiul din Ucraina, ameninţându-l că în caz contrar vor impune Rusiei noi sancţiuni economice şi vor intensifica livrările de arme către Kiev.