Comisia Europeană a criticat miercuri noua lege adoptată în Georgia cu privire la „agenţii străini” şi a subliniat că aceasta este „fundamental incompatibilă” cu valorile Uniunii Europene, informează g4media.ro.
„Astfel de acţiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile europene privind democraţia, statul de drept şi pluralismul media, şi sunt departe de ceea ce noi aşteptăm de la o ţară candidat” la aderare în UE, a criticat ferm executivul european într-un comunicat.
Legea „dă instrumente suplimentare autorităţilor georgiene pentru a reprima contestarea şi a înăspri politica de represiune”, au denunţat şefa diplomaţiei UE Kaja Kallas şi comisarul european Marta Kos, însărcinată cu extinderea. „Va exista un impact negativ asupra traiectoriei Georgiei spre UE”, au avertizat ele.
Parlamentul georgian a adoptat marţi o nouă lege a „agenţilor străini”, care este o copie a legii similare din SUA şi înlocuieşte legea anterioară criticată de opoziţie şi ONG-uri ca fiind de inspiraţie rusească, iar în Codul Penal a fost reintrodus delictul de „înaltă trădare”, abolit în anul 2007 de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent opozant încarcerat.
Proiectul noii legi a agenţilor străini a fost înaintat de partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului Irakli Kobahidze, care în aprilie anul trecut a impulsionat şi „Legea privind transparenţa influenţei străine”, considerată de opoziţia pro-europeană şi de ONG-uri ca fiind o copie a unei legi ruseşti folosite pentru a reduce la tăcere opoziţia, întrucât impune declararea finanţărilor primite din străinătate.
Respectiva lege, adoptată în luna mai 2024, a fost de asemenea aspru criticată de instituţiile europene şi de administraţia americană a fostului preşedinte Joe Biden, care au suspendat în semn de protest programele de asistenţă pentru Georgia, Comisia Europeană hotărând în plus şi îngheţarea procesului de aderare a Georgiei la UE.
Analişti georgieni şi organizaţii de apărare a drepturilor omului au afirmat că această nouă lege ar putea fi folosită de guvernul de la Tbilisi pentru a strânge şi mai mult laţul în jurul societăţii civile şi a opoziţiei.
„Prin aprobarea acestei legi, guvernul încearcă să zdrobească opoziţia, ONG-urile şi societatea civilă”, a afirmat fosta preşedintă georgiană şi lideră a opoziţiei, Salome Zurabişvili. Ea a promis că opoziţia va continua lupta pentru noi alegeri parlamentare şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici.
Opoziţia georgiană, care boicotează activitatea parlamentului după ce a pierdut alegerile legislative din octombrie anul trecut, cere organizarea de noi alegeri, susţinând că scrutinul a fost fraudat, şi organizează cu regularitate proteste de stradă împotriva guvernului condus de premierul Irakli Kobahidze.
Georgia este oficial candidată la aderare în UE, iar aspiraţia de a adera la blocul comunitar, înscrisă în Constituţia sa, este împărtăşită de peste 80% din populaţia acestei ţări, potrivit sondajelor de opinie.