Consiliul UE a adoptat, marti, o recomandare privind ridicarea graduala a restrictiilor temporare aplicate calatoriilor neesentiale care vin din afara blocului comunitar, potrivit unui comunicat de presa emis de institutie. Restrictiile de calatorie ar trebui ridicate in cazul a 15 state, lista fiind revizuita si actualizata, cand este cazul, o data la doua saptamani.

Pe baza criteriilor si conditiilor stabilite in recomandarea Consiliului UE, de la 1 iulie, statele membre ar trebui sa ridice restrictiile de calatorie la granitele externe pentru rezidentii urmatoarelor tari terte:

- Algeria
- Australia
- Canada
- Georgia
- Japonia
- Muntenegru
- Maroc
- Noua Zeelanda
- Rwanda
- Serbia
- Corea de Sud
- Tailanda
- Tunisia
- Uruguay
- China, care trebuie sa confirme ca poate primi cetateni ai Uniunii Europene.

Rezidentii din Andorra, Monaco, San Marino si Vatican ar trebui considerati drept rezidenti ai UE, in scopul acestei recomandari.

Lista nu include SUA, Brazilia sau Rusia.

Criteriile avute in vedere de Consiliu la conceperea listei de state terte se refera la situatia epidemiologica si masurile de control, inclusiv distantarea fizica, precum si considerentele economice si sociale, potrivit comunicatului. Acestea se aplica cumulativ.

In ceea ce priveste situatia epidemiologica, tarile terte aflate pe lista ar trebui sa indeplineasca in special urmatoarele criterii:

- numarul de noi cazuri de COVID-19 in ultimele 14 zile si raportate la suta de mii de locuitori aproape de sau sub media UE (inregistrata pe 15 iunie 2020);
- o tendinta stabila sau descrescatoare de cazuri noi in aceasta perioada, in comparatie cu ultimele 14 zile;
- raspunsul general la COVID-19, luand in considerare informatiile valabile, inclusiv despre aspecte precum testarea, supravegherea, urmarirea contactelor, controlul, tratamentul si raportarea, precum si increderea in informatii si, daca e nevoie, media totala a scorului obtinut respectand Regulile Internationale de Sanatate. Informatiile furnizate de catre delegatiile UE privind aceste aspecte ar trebui luate in considerare.

Reciprocitatea ar trebui de asemenea luata in considerare in mod regulat si de la caz la caz.

Pentru tarile unde restrictiile de calatorie continua sa fie aplicate, urmatoarele categorii de persoane ar trebui exceptate de la aceste restrictii:

- cetatenii UE si membrii lor de familie;
- rezidentii pe termen lung din UE si membrii lor de familie;
- cei care calatoresc pentru o nevoie sau un scop esential, precum prevede recomandarea.

Statele asociate Spatiului Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elvetia) fac de asemenea parte din aceasta recomandare.

Recomandarea Consiliului UE nu este un instrument cu obligatii legale. Autoritatile statelor membre sunt responsabile pentru implementarea continutului acestei recomandari. Ele ar putea, in deplina transparenta, sa ridice doar progresiv restrictiile de calatorie catre tarile listate.

Negocierile au tinut de geopolitica

Potrivit BBC, diplomatii au petrecut cinci zile sa dezbata lista, luand in considerare diferitele temeri privind pandemia. Corespondentul BBC la Bruxelles relateaza ca reprezentantii SUA, Rusiei si Turciei au facut un lobby intens pentru a fi incluse pe lista.

Un diplomat al unui stat membru din nordul Europei a declarat pentru BBC ca inclusiv „un anumit grad de geopolitica a influentat decizia” iar „statele din Balcani si Europa de Est au recomandat” ca Georgia, un fost stat sovietic, sa fie inclus pe lista.

Guvernul ungar se pare ca ar fi facut lobby pentru includerea Serbiei. Oficialii spanioli spun ca au cerut ca Maroc sa se afle pe lista, conditionat de existenta unui acord de reciprocitate.

Danemarca si Austria s-au aflat printre cele cateva state membre care argumentau ca numarul de tari exceptate sa fie mai mic de 15.

Dar, in cele din urma, decizia a fost adoptata unanim de statele membre UE.