Tarile UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de pret pentru produsele petroliere rusesti, a anuntat vineri presedintia suedeza a Uniunii Europene, relateaza hotnews.ro.

Diplomatii UE au spus ca limitele de pret convenite de ambasadorii pentru cele 27 de tari UE sunt de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium, cum ar fi motorina, si un plafon de 45 de dolari pe baril pentru produsele reduse, cum ar fi pacura. Propunerea este ca acestea sa se aplice din 5 februarie.

Polonia si statele baltice Letonia, Lituania si Estonia au facut eforturi ca plafoanele sa fie stabilite la niveluri mai scazute pentru a reduce veniturile Rusiei din combustibil, au spus diplomatii, tragand discutiile de zile intregi.

Plafoanele de pret, impreuna cu interdictia UE asupra importurilor de produse petroliere rusesti, fac parte dintr-un acord mai larg intre tarile din Grupul celor sapte (G7).

Aceast vine dupa plafonul de 60 de dolari pe baril impus titeiului rusesc pe 5 decembrie, pe masura ce tarile G7, UE si Australia incearca sa limiteze capacitatea Moscovei de a-si finanta razboiul in Ucraina.

Ambele plafoane functioneaza prin interzicerea companiilor occidentale de asigurari si de transport maritim sa asigure sau sa transporte marfuri de titei si produse petroliere rusesti, cu exceptia cazului in care acestea au fost cumparate la sau sub pretul plafon stabilit.

Rusia vrea sa isi majoreze exporturile de motorina

Rusia intentioneaza sa isi majoreze exporturile de motorina in februarie, in pofida embargoului impus de Uniunea Europeana, a plafonului de pret si a lipsei tancurilor petroliere, arata datele furnizate de traderi si de platforma Refinitiv, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Un embargou privind importurile de produse petroliere rafinate rusesti in tarile UE va intra duminica in vigoare, iar Grupul celor sapte state puternic industralizate (G7) ar urma sa impuna la randul sau plafoane de pret pentru livrarile rusesti de combustibili.

In pofida acestor masuri restrictive, exporturile totale de motorina din porturile rusesti de la Marea Neagra si Marea Baltica ar urma sa creasca cu 5% pana la 10% in luna februarie comparativ cu luna ianaurie, pana la 4,2-4,3 milioane de tone, arata datele furnizate de traderi.

Rusia si-a majorat deja livrarile de motorina spre Turcia si Maroc, in incercarea de a-si redirectiona produsele petroliere inaintea embargoului UE.

Cu toate acestea, sursele din piata spun ca, in aceasta luna, livrarile de motorina de la rafinariile rusesti ar putea fi mai mici decat se preconiza. "Pe langa embargou, livrarile de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabila din porturile Novorossiisk si Tuapse de la Marea Neagra", a spus unul dintre traderi.

De asemenea, rafinariile rusesti ar putea reduce productia de carburanti in functie de nivelul plafonului de pret, care nu a fost inca stabilit, sustin traderii. "Daca marjele vor deveni negative, productia de combustibili ar putea sa scada rapid si semnificativ", a adaugat un trader.

Lipsa de tancuri petroliere disponibile este un alt factor care ar putea limita exporturile rusesti de motorina, a adaugat o sursa citata de Reuters.