Comisia Europeană va face eforturi pentru a răspunde la îngrijorările ridicate de Slovacia faţă de planul UE de a elimina importurile de gaze naturale din Rusia, se precizează într-o scrisoare consultată de Reuters, într-un moment în cre Bruxelles-ul încearcă să adopte un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, transmite g4media.ro.

Slovacia a blocat adoptarea celui mai recent pachet de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei, insistând ca, în prealabil, Comisia Europeană să furnizeze garanţii care să contracareze potenţialul impact negativ al unei propuneri separate a UE vizând încetarea importurilor de gaze ruseşti, de la 1 ianuarie 2028.

Autorităţile de la Bratislava susţin că abandonarea gazelor ruseşti ar putea provoca întreruperi în furnizare, creşterea preţurilor şi a tarifelor de tranzit, precum şi acţiuni în justiţie pentru acordarea de despăgubiri din partea furnizorului rus Gazprom.

În scrisoarea consultată de Reuters, Executivul comunitar promite că va colabora cu autorităţile de la Bratislava pentru a răspunde la îngrijorările lor.

Comisia Europeană va clarifica modul în care poate fi declanşată aşa-numita „frână de urgenţă”, în situaţia în care preţul gazelor naturale va exploda din cauza livrărilor insuficiente în perioada în care se va renunţa la gazele ruseşti, se precizează în scrisoarea adresată premierului slovac, Robert Fico, şi semnată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Lucrăm îndeaproape cu statele membre cele mai direct vizate, în specia cu Slovacia, pentru a ne asigura că eliminarea la nivelul UE a importurilor de energie din Rusia va fi una graduală şi bine coordonată”, se precizează în documentul menţionat.

De asemenea, Bruxelles-ul va pune la punct o soluţie prin care îşi propune să reducă costul tarifelor transfrontaliere la petrol şi gaze pentru Slovacia, se mai arată în scrisoarea care este datată marţi, 15 iulie.

În plus, Executivul comunitar susţine că este pregătit să intervină în cazul unor eventuale litigii care ar putea apărea ca urmare a renunţării la gazele ruseşti.

Miniştrii Afacerilor Externe din ţările membre UE urmează să se reunească marţi şi cu această ocazie ar putea aproba noul pachet de sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Acest pachet are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre UE.

La rândul său, propunerea UE vizând interzicerea importurilor de gaze naturale din Rusia de la 1 ianuarie 2028, cu o eliminare graduală care ar începe anul următor, are nevoie de sprijinul unei majorităţi calificate consolidate pentru a fi adoptată, ceea ce înseamnă că, de una singură, Slovacia nu se poate opune prin veto.

Slovacia are un contract de aprovizionare pe termen lung cu gaze încheiat cu Gazprom, contract care expiră în 2034. Ţara din Europa de Est continuă să primească gaze ruseşti, via conducta TurkStream şi Ungaria. În condiţiile în care tranzitul gazelor naturale ruseşti prin Ucraina este oprit acum, livrările ruseşti reprezintă mai puţin de jumătate din importurile de gaze ale Slovaciei, pe măsură ce ţara cu aproximativ 5,4 milioane de locuitori face eforturi pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.