Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, duminică, că blocul comunitar va prelungi până la începutul lunii august suspendarea contramăsurilor pe care le pregătise ca răspuns la taxele vamale americane, transmite hotnews.ro.
UE, a spus Ursula von der Leyen duminică, preferă o soluție negociată în privința comerțului cu SUA.
„Instrumentul (anticoercitiv) este creat pentru situații extraordinare, nu am ajuns acolo încă”, a adăugat președinta Comisiei Europene, referindu-se la un instrument care permite UE să depășească tarifele tradiționale pentru mărfuri și să impună restricții și asupra comerțului cu servicii.
Declarația a venit în contextul în care, sâmbătă, într-o scrisoare postată pe rețelele sociale, președintele american Donald Trump a anunțat că va impune de la 1 august o taxă vamală de 30% pentru bunurile din UE, potrivit The New York Times.
UE pregătise deja un pachet de represalii ca răspuns la tarifele anterioare, dar le suspendase pentru a crea o marjă de negociere. Contramăsurile se referă la importuri din SUA în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro. Tarifele sunt programate să intre în vigoare marți, la ora 00:01, cu excepția cazului în care oficialii UE aleg să prelungească suspendarea – ceea ce se va și întâmpla, conform anunțului făcut de Ursula von der Leyen duminică.
Berlinul vrea negocieri, dar avertizează cu „contramăsuri decisive”
Tot duminică, ministrul german al finanțelor a spus că UE va trebui să ia „contramăsuri decisive pentru a proteja locurile de muncă și companiile în Europa” dacă nu va fi obținută „o soluție negociată echitabilă”, transmite Reuters.
„Mâna noastră rămâne întinsă, dar nu vom fi de acord cu tot”, a adăugat ministrul Lars Klingbeil în declarațiile acordate pentru publicația germană Sueddeutsche Zeitung.
Germania, cea mai mare economie a Europei, are un volum mare de exporturi către SUA, unde vinde vehicule și componente auto, utilaje și produse farmaceutice.
În 2024, a vândut bunuri în valoare de 161 de miliarde de euro către SUA, înregistrând un excedent comercial de aproape 70 de miliarde de euro, conform datelor guvernamentale germane.
„Nimeni nu are nevoie de noi amenințări sau provocări acum”, a subliniat Klingbeil.
„În schimb, avem nevoie ca UE să continue negocierile serioase și țintite cu SUA. Europa rămâne unită și hotărâtă: vrem un acord echitabil”, a conchis ministrul german al finanțelor, Lars Klingbeil.