Uniunea Europeană analizează posibilitatea introducerii unor restricții la exporturile către Statele Unite, ca răspuns la escaladarea tensiunilor comerciale declanșate luna trecută de președintele american Donald Trump, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Potrivit unor surse confidențiale citate de Bloomberg și preluate de Știri.md, restricțiile UE ar putea fi aplicate doar în cazul în care negocierile în curs cu SUA nu conduc la un acord satisfăcător. Oficialii europeni speră însă că vor putea evita un nou val de represalii printr-o soluție diplomatică.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze, iar sursele nu au oferit detalii clare privind natura și domeniul vizat de eventualele restricții. Totuși, se speculează că măsurile ar putea viza mărfuri critice, greu de înlocuit pentru piața americană.
Disputa actuală survine după ce Donald Trump a amenințat cu impunerea unei taxe de 50% pentru metalele provenite din Canada, ca reacție la o propunere din provincia Ontario de a introduce o suprataxă la energia electrică exportată în SUA. De asemenea, administrația Trump a impus recent taxe de 25% pentru importurile de oțel, aluminiu și componente auto din UE.
Ca răspuns temporar, Comisia Europeană a decis să suspende pentru 90 de zile taxele vamale retaliatorii deja convenite, în speranța că această perioadă de grație va permite avansarea negocierilor.
Într-o întâlnire recentă cu premierul italian Giorgia Meloni, președintele Trump s-a declarat „100% sigur” că un acord cu UE este posibil. Meloni, care a descris SUA drept un „partener fiabil”, ar putea juca un rol de mediator în convingerea Washingtonului să acorde un mandat mai clar echipei sale de negociatori comerciali.
Totuși, comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, s-a întors de la discuțiile purtate la Washington fără o imagine clară asupra poziției americane. Acest lucru a determinat UE să accelereze planurile pentru eventuale contramăsuri, care ar putea include nu doar restricții la exporturi, ci și taxe suplimentare pentru companiile americane sau limitarea accesului acestora la achiziții publice în Europa.
Printre opțiunile analizate se află și taxarea marilor companii digitale din SUA, a confirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times.
În cazul în care tensiunile vor escalada dincolo de actualul nivel al taxelor vamale, UE va avea nevoie de o decizie politică comună din partea statelor membre înainte de a adopta noi măsuri.
Războiul comercial dintre cele două puteri economice mondiale riscă să afecteze stabilitatea piețelor și relațiile transatlantice, iar următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru evitarea unei crize economice majore.