Uniunea Europeană va introduce „cele mai dure sancțiuni... impuse (Rusiei) în ultimii trei ani” în coordonare cu senatorii americani, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, într-un interviu televizat pe 7 iulie, transmite adevarul.ro.
Președintele rus Vladimir „Putin nu mai înaintează pe front și este acum limitat la bombardarea zonelor rezidențiale cu drone și rachete. Acest lucru duce la numeroase victime în rândul populației civile. Trebuie să se oprească”, a afirmat Barrot, potrivit Kyiv Independent.
Senatorul american Lindsey Graham a declarat pe 29 iunie că președintele SUA, Donald Trump, este pregătit ca Senatul să voteze un proiect de lege pentru impunerea de noi sancțiuni Rusiei. Senatorul republican a cerut în repetate rânduri implementarea unor sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.
Cele mai severe sancțiuni
Barrot a precizat că UE intenționează să adopte cele mai severe sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului din 2022.
„Acest (război) nu poate continua; trebuie să se oprească. Pentru a realiza acest lucru, în coordonare cu senatorii americani, Europa se pregătește să introducă, pe baza propunerilor franceze, cele mai dure sancțiuni impuse în ultimii trei ani”, a spus el.
„Acestea vor reduce direct resursele care îi permit lui Vladimir Putin să-și continue războiul”, a adăugat Barrot.
Proiect legislativ în SUA
În Statele Unite, senatorii lucrează la un proiect legislativ privind sancțiunile, Graham afirmând că votul este așteptat să aibă loc după pauza congresională din iulie.
Tot pe 7 iulie, Graham a spus că se așteaptă ca „Senatul să înainteze proiectul de sancțiuni împotriva Rusiei, care va permite impunerea de tarife și sancțiuni țărilor care susțin mașinăria de război a lui Putin și care nu ajută Ucraina.”
Proiectul condus de Graham este în lucru de mai multe luni, în contextul în care Casa Albă nu a reușit să medieze un acord de pace între Ucraina și Rusia.
„Ucraina a spus da la încetări ale focului și la orice solicitare de întâlnire, în timp ce Putin continuă să sfideze eforturile de pace. A venit momentul să oferim președintelui Trump mai multe instrumente pentru a pune capăt războiului”, a afirmat senatorul.
Rusia s-a bazat pe partenerii săi, inclusiv Belarus, China și Iran, pentru comerț și pentru a ocoli sancțiunile occidentale menite să limiteze capacitatea Moscovei de a-și continua războiul împotriva Ucrainei.