Scutirea de taxe vamale pentru importurile din Ucraina a provocat nemulțumiri în mai multe state membre. Guvernul Ucrainei estimează că eliminarea acesteia și revenirea la condițiile comerciale de dinainte de război i-ar reduce veniturile cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an, scrie Financial Times, potrivit hotnews.ro.
UE se pregătește să aplice taxe mult mai mari importurilor ucrainene în câteva săptămâni, lovind economia Kievului într-un moment crucial în lupta sa împotriva Rusiei.
Potrivit diplomaților citați de Financial Times, decizia de a pune capăt brusc acordurilor comerciale speciale – care permiteau majorității produselor ucrainene să intre în UE fără taxe vamale – a fost luată după ce Polonia a făcut presiuni pentru a proteja agricultorii din blocul comunitar.
UE are un acord de liber schimb cu Ucraina, dar a oferit Kievului condiții mai bune, în urma invaziei Rusiei din 2022, suspendând temporar taxele rămase.
Aceste acorduri expiră la 6 iunie, iar UE intenționează să le înlocuiască cu „măsuri tranzitorii”, în timp ce cele două părți își actualizează acordul comercial general.
Diplomații europeni au declarat că această propunere tranzitorie, trimisă recent statelor membre ale UE, ar reduce drastic contingentele de produse agricole importate fără taxe vamale – un colac de salvare pentru agricultorii și bugetul Ucrainei.
Nemulțumiri în statele membre
Atunci când a fost instituită pentru prima dată în 2022, scutirea de taxe vamale se aplica păsărilor de curte, grâului și zahărului din Ucraina, o mare parte din acestea trecând prin țările UE în drum spre Africa și Asia.
Însă fermierii și politicienii din Polonia, Franța și din alte țări, inclusiv România, au acuzat că exporturile ucrainene au provocat scăderea prețurilor interne.
Problema a dominat politica poloneză, guvernele succesive impunând interdicții unilaterale de import pentru cerealele ucrainene, și încălcând astfel normele UE.
Înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, Varșovia a cerut Comisiei să amâne discuțiile comerciale cu Kievul pentru a nu alimenta șansele candidatului naționalist din opoziție, Karol Nawrocki, au declarat diplomații.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că acordurile actuale nu vor fi reînnoite „deoarece lucrăm în prezent la revizuirea” acordului de liber schimb UE-Ucraina.
„Comisia analizează, de asemenea, posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu sunt finalizate și aplicate până la 6 iunie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Un semnal prost pentru Ucraina”
„Este un semnal foarte prost pentru Ucraina”, a declarat Bernd Lange, președintele Comisiei pentru comerț din Parlamentul European. „Va fi nevoie de cel puțin până în octombrie pentru a găsi o soluție”, a spus acesta.
Comisia din Parlamentul European va discuta miercuri cu oficialii executivului european cu privire la motivul pentru care discuțiile comerciale promise au stagnat, având în vedere că termenul limită din iunie era „cunoscut de mult timp”, a declarat Lange.
„Situația este cu adevărat inacceptabilă”, a spus acesta.
Guvernul Ucrainei estimează că revenirea la condițiile comerciale de dinainte de război i-ar reduce veniturile cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an.
„Este un pas uriaș înapoi”, a declarat Mihailo Bno-Airiian, reprezentant comercial al federației patronale din Ucraina. „Ceea ce vedem acum este o lipsă de înțelegere”, a spus el.
Doi diplomați UE au declarat pentru Financial Times că măsura tranzitorie a Comisiei implică împărțirea contingentului anual fără taxe vamale în 12 contingente lunare, pentru a reduce importurile în timpul negocierilor.
Cel mai mare impact se va simți asupra porumbului, zahărului, mierii și păsărilor de curte.