Un acord comercial între UE și Statele Unite pare să se contureze înainte de termenul limită de 1 august, ceea ce nu îi împiedică pe europeni să amenințe cu represalii în caz de eșec, transmite France Presse, potrivit hotnews.ro.

Un acord este „la un pas distanță”, a dat asigurări joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill.

Cancelarul german Friedrich Merz a menționat miercuri, alături de președintele francez Emmanuel Macron, „decizii” iminente în aceste negocieri comerciale, care au cunoscut deja mai multe răsturnări de situație de când Donald Trump a revenit la Casa Albă.

S-a ajuns la o înțelegere privind taxele vamale pentru Europa

Potrivit mai multor surse europene ale AFP, acordul prevede suprataxe vamale de 15% asupra exporturilor europene către Statele Unite, cu scutiri în special pentru industria aeronautică, băuturile spirtoase sau anumite medicamente.

Un acord separat vizează oțelul. Importurile din Europa ar fi urma să fie reglementate prin cote, iar orice depășire ar fi taxată cu 50%, potrivit diplomaților.

Și pentru a-și asigura toate șansele, europenii iau exemplu, de asemenea, potrivit acestor surse, de la acordul încheiat săptămâna aceasta între Statele Unite și Japonia. Acesta prevede taxe vamale fixate la 15%, dar și importante investiții japoneze în Statele Unite.

Totuși, acest proiect de acord global rămâne în așteptarea aprobării președintelui american. Acesta a respins deja o versiune anterioară mai favorabilă UE, cu taxe vamale fixate la 10%.

Statele Unite sunt „în negocieri serioase cu europenii”, a spus președintele american miercuri. Și, „dacă acceptă să deschidă Uniunea pentru companiile americane, atunci le vom permite să plătească taxe vamale mai reduse”, a adăugat Donald Trump.

UE vrea să-și arate mușchii

Și în cazul unui eșec, europenii au anunțat joi că au pus la punct ultimele detalii ale unor posibile represalii: o listă de mărfuri americane care ar fi taxate cu un total de 93 de miliarde de euro, începând cu 7 august.

Trump a luat prin surprindere Uniunea Europeană pe 12 iulie, anunțând taxe vamale de 30% pentru toate importurile din UE începând cu 1 august.

De această dată, Uniunea Europeană intenționează să „își arate mușchii”, potrivit unui diplomat de la Bruxelles. Și este gata să scoată „bazooka” în cazul unui eșec la sfârșitul lunii, au asigurat mai mulți diplomați europeni.

Acesta, „instrumentul anti-coerciție”, a fost conceput pentru a fi „cel mai puternic mijloc de descurajare” la dispoziția UE, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei.

Acesta permite, printre altele, înghețarea accesului la piețele publice europene sau blocarea anumitor investiții.

Punerea sa în aplicare necesită majoritatea calificată a țărilor UE, care a fost obținută, grație sprijinului Germaniei, anterior reticentă față de idee, potrivit acestor surse.

Dar pentru unii analiști, acordul în pregătire este departe de a apăra interesele Europei. Pentru economistul belgian Eric Dor, profesor la IESEG din Paris, este pur și simplu o „capitulare” periculoasă pentru o economie europeană deja în dificultate.