UE a adoptat vineri al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care prevede inclusiv un preț maxim pentru petrolul rusesc exportat, au declarat surse diplomatice pentru France Presse. Ultimul pachet de sancțiuni va coborî plafonul G7 pe prețul petrolului rusesc la 47 de dolari pentru un baril, au declarat surse diplomatice pentru Reuters, scrie hotnews.ro

„Avem acum un acord privind un al 18-lea pachet de sancțiuni puternice și eficiente împotriva Rusiei”, a dat asigurări un diplomat la Bruxelles, la încheierea reuniunii ambasadorilor Uniunii Europene de vineri dimineață.

„Rămânem fermi”, a spus șefa diplomației europene, Kaja Kallas, spunând că este vorba de unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului”, a scris ea pe rețeaua X.

„Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Slovacia nu s-a mai opus sancțiunilor

Acordul vine după ce Slovacia a încetat să blocheze aprobarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, potrivit Reuters

Premierul slovac Robert Fico a spus joi că obținut tot ce a putut în acest moment, după ce țara a blocat de mai multe ori aprobarea sancțiunilor de către UE pentru a cere garanții împotriva pierderilor pe care se temea că le va avea din cauza unui alt plan al UE privind oprirea tuturor importurilor de gaze din Rusia începând cu 2028.

„În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm mâine cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Fico joi într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ambasadorii țărilor UE s-au reunit vineri dimineață pentru a aproba noile sancțiuni.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Pachetul propus includea inițial un plafon variabil pentru petrolul rusesc, cu 15% sub prețul mediu de piață al țițeiului din ultimele trei luni, au declarat diplomați ai UE.

Propunerea interzice de asemenea, tranzacțiile realizate cu gaze venite prin conductele de gaz Nord Stream, precum și cu băncile care se angajează în eludarea sancțiunilor.