De cand mercenarii grupului Wagner au ajuns in Republica Centrafricana, cu cinci ani in urma, acestia s-au infiltrat puternic in operatiunile de securitate si economia acestei tari bogate in resurse, dar cu o populatie foarte saraca. Acum, dupa moartea sefului Wagner, Evgheni Prigojin, oficialii africani spun ca guvernul rus a venit sa preia controlul asupra celor peste 1.000 de mercenari rusi prezenti in tara lor, scrie digi24.ro

Publicat:19.09.2023, 09:11

Presedintele Republicii Centrafricane (CAR), Faustin-Archange Touadera, a spus intr-un interviu pentru Washington Post ca luptatorii rusi vor ramane in tara pe care o conduce, conform intelegerii cu Moscova, si vor continua sa asigure ordinea intr-un „moment dificil” cand armata tarii face cu greu fata grupurilor rebele care au atacat atat soldati, cat si civilii din provincie. 

„Guvernul rus a fost intotdeauna cel cu care am avut contract”,  a spus Touadera, al carui birou este pazit de luptatori Wagner in uniforme militare. 

Luna aceasta, ministrul adjunct al apararii din Rusia, Iunus-bek Evkurov, si generalul Andrei Averianov al serviciului de informatii al armatei ruse (GRU) au vizitat capitala CAR, Bangui, i-au informat pe Touadera si alti oficiali importanti ca prezenta ruseasca in tara lor va continua, dar sub comanda Ministerului rus al Apararii. 

Presedintele a confirmat intalnirea:  „Avem relatii la nivel de stat cu Rusia asa ca este normal ca viceministrul sa ne viziteze in contextul relatiei noastre de securitate.” 

Unul dintre consilierii lui Touadera a spus ca daca luptatorii rusi nu vor sa se supuna Ministerului rus al Apararii, acestia nu vor avea nicio alta optiune decat sa plece.  „Rusia este cea care i-a trimis si i-a inarmat”,  a spus consilierul prezidential,  „si Rusia va decide cand Wagner va pleca.” 

CAR a reprezentat de mult cel mai mare centru Wagner de pe continentul african desi mercenarii desfasoara activitati in cel putin patru tari din Africa si au pus ochii pe multe altele, ceea ce a starnit ingrijorari din partea tarilor occidentale. 

Vizita oficialilor rusi, care a inclus si Mali si Burkina Faso, a fost organizata pentru a trimite un mesaj clar: imperiul vast al lui Prigojin se afla acum sub controlul guvernului rus.

Sute de mercenari Wagner au plecat din Africa cand Prigojin a declansat revolta si nu s-au mai intors niciodata

Un diplomat din Occident aflat in Bangui a spus ca 450 de mercenari Wagner au plecat din CAR dupa rebeliunea declansata de Prigojin impotriva guvernului rus la finalul lunii iunie, iar acestia nu s-au mai intors si nu au fost inlocuiti. 

Operatiunile Wagner din CAR par sa fi ramas neschimbate, insa. Chiar si dupa moartea lui Prigojin, doi lideri Wagner, Vitali Perfilev si Dimitri Siti, au ramas aici si ii conduc in continuare pe mercenarii rusi din tara africana, potrivit mai multor oficiali din CAR si Occident. 

Aceasta natiune de cinci milioane de oameni fara iesire la mare a fost schimbata complet de prezenta Wagner din ultimii cinci ani, dupa cum reiese din interviurile cu mai multi localnici, oficiali si analisti din Bangui. 

Grupul Wagner a fost acuzat de ONU si mai multe organizatii private de monitorizare ca a jefuit resursele tarii si a incalcat drepturile omului, apeland inclusiv la violuri si tortura. 

„Tentaculele” Grupului Wagner au ajuns in guvernul CAR si cele mai profitabile parti ale economiei tarii, potrivit unui diplomat din Occident din Bangui. Wagner controleaza o parte a aeroportului si o mina cu rezerve de aur evaluate la peste 1 miliard de dolari, potrivit Trezoreriei Statelor Unite. 

In ultimii ani, o companie inregistrata pe numele lui Siti, unul dintre liderii locali Wagner, care produce bere si vodca a intrat in conflict cu uriasul producator francez de bauturi Castel. 

In luna martie, barbati albi cu mitraliere pe spate au atacat cu cocktailuri Molotov o fabrica de bere detinuta de Mocaf, un afiliat local al companiei franceze, dupa cum au dezvaluit imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Oficialii occidentali au dat vina pe Wagner, in timp ce grupul nu a spus nimic despre atac.

Cum s-au infiltrat luptatorii Wagner in Africa

In ciuda criticilor, oficialii guvernamentali si multi dintre locuitori spun ca luptatorii Wagner sunt cei care au restabilit ordinea in zone mari din tara si in Bangui, oras care in 2020 era amenintat de grupurile de insurgenti. 

Presedintele Touadera spune ca Rusia nu a fost prima optiune pentru CAR. Atunci cand a preluat puterea in 2016, 90% din tara era controlata de insurgenti, potrivit estimarilor sale.  „Nu aveam mijloacele sa ne inarmam fortele. Rusii, si nu Franta sau Statele Unite, au fost cei care au binevoit sa ne ajute.” 

Armele au fost urmate de „instructori rusi” trimisi sa ii antreneze pe soldatii africani. Instructorii rusi erau de fapt mercenari Wagner, iar numarul lor a crescut considerabil atunci cand rebelii amenintau sa rastoarne guvernul de la Bangui. Oficialii aflati acum la putere spun ca luptatorii Wagner au salvat orasul. 

In timp ce activitatile Wagner continua, stirea despre moartea liderului lor – considerata a fi un asasinat comandat de Putin – a trecut aproape neobservata in CAR. 

Nu s-au organizat evenimente de comemorare si guvernul nu a facut nicio declaratie oficiala pe aceasta tema. Pana si masinaria de propaganda Wagner a evitat pe cat posibil subiectul decesului lui Prigojin. 

La trei saptamani dupa moartea liderului Wagner, cateva flori de plastic asezate la baza unei statui din centrul orasului, care infatiseaza luptatori Wagner ce ii apara pe centrafricani, reprezinta singurul semn care aminteste de Prigojin in inima imperiului sau din Africa.