Ultima rundă de negocieri indirecte pentru încetarea focului între Israel și Hamas s-a încheiat fără rezultate, potrivit unui oficial palestinian familiarizat cu negocierile, scrie BBC, potrivit hotnews.ro.
Negocierile au durat aproape trei ore și jumătate și a avut loc în două clădiri separate din Doha, a declarat sursa citată pentru BBC. Mesaje și clarificări au fost schimbate între cele două părți prin intermediul mediatorilor din Qatar și Egipt, dar nu s-a înregistrat niciun progres.
Oficialul a adăugat că negocierile vor fi reluate luni, mediatorii intenționând să organizeze întâlniri separate cu fiecare delegație în efortul de a depăși obstacolele și de a reduce diferențele dintre cele două părți.
Potrivit Reuters, care a discutat cu doi oficiali palestinieni, delegația israeliană nu era „suficient de autorizată” pentru a ajunge la un acord cu Hamas, deoarece „nu avea puteri reale”.
Ultima rundă de negocieri indirecte au avut loc duminică, în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu va ajunge luni la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Donald Trump.
Netanyahu speră la un acord după întâlnirea cu Trump
Benjamin Netanyahu a declarat că întâlnirea sa de luni cu Trump ar trebui să contribuie la progresul eforturilor de a ajunge la un acord pentru eliberarea mai multor ostatici și încetarea focului în Gaza.
El a spus că le-a dat negociatorilor săi instrucțiuni clare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în condițiile acceptate de Israel.
Hamas a declarat că a răspuns la ultima propunere de încetare a focului într-un spirit pozitiv, dar pare clar că există încă diferențe între cele două părți care trebuie depășite pentru a se ajunge la un acord.
Deocamdată, Hamas pare să insiste în continuare asupra acelorași condiții pe care le-a impus și anterior, inclusiv garantarea încetării tuturor ostilităților la sfârșitul oricărui armistițiu și retragerea trupelor israeliene. Guvernul Netanyahu a respins aceste condiții în trecut.
Poziția israeliană s-ar putea să nu se fi schimbat în mod semnificativ. În timp ce părăsea Israelul pentru a se îndrepta spre SUA, Netanyahu a declarat că rămâne angajat în ceea ce el a descris ca fiind trei misiuni: „Eliberarea și întoarcerea tuturor ostaticilor, a celor în viață și a celor căzuți; distrugerea capacităților Hamas – pentru a-l alunga de acolo și pentru a se asigura că Gaza nu va mai constitui o amenințare pentru Israel”.
Mediatorii din Qatar și Egipt vor avea mult de lucru în timpul negocierilor indirecte dintre Israel și Hamas, încercând să depășească aceste puncte sensibile, care au blocat alte inițiative de la încheierea precedentului armistițiu, în martie.
De atunci, Israelul și-a reluat ofensiva împotriva Hamas cu mare intensitate și a impus un blocaj de unsprezece săptămâni asupra ajutoarelor care intrau în Gaza, blocaj care a fost parțial ridicat în urmă cu câteva săptămâni.
Guvernul israelian afirmă că aceste măsuri au avut ca scop slăbirea și mai mult a Hamas și forțarea acesteia să negocieze și să elibereze ostaticii.
Doar în ultimele 24 de ore, armata israeliană afirmă că a lovit 130 de ținte ale Hamas și a ucis un număr de militanți. Dar și numărul victimelor civile din Gaza continuă să crească. Oficialii spitalelor din Gaza au declarat că peste 30 de persoane au fost ucise duminică.
Întrebarea acum nu este doar dacă negocierile din Qatar pot ajunge la un compromis acceptabil pentru ambele părți, ci și dacă Trump îl poate convinge pe Netanyahu că războiul trebuie să ia sfârșit, notează publicația britanică.