Taxele vamale „reciproce” aplicate de SUA asupra importurilor din zeci de țări au intrat în vigoare miercuri, inclusiv enormele tarife de 104% pentru produsele chinezești, președintele american ducând la un alt nivel războiul său comercial global, chiar dacă se pregătea pentru negocieri cu unele țări, scrie hotnews.ro
Tarifele punitive ale lui Trump au zdruncinat ordinea comercială globală a ultimelor decenii de decenii, au stârnit temeri privind instaurarea unei recesiuni și au provocat scăderi mari ale acțiunilor de pe bursele lumii, notează Reuters.
Indicele S&P 500 a pierdut aproape 6.000 de miliarde de dolari din valoare de când Trump a prezentat tarifele în urmă cu o săptămână, cea mai mare corecție în patru zile de la crearea acestui indice de referință, în anii 1950. Indicele se apropie acum intrarea în așa numita piață „bear”, definită ca una care coboară cu 20% sub cel mai recent maxim.
Vânzările de pe piețele asiatice s-au reluat miercuri după un scurt răgaz, indicele japonez Nikkei scăzând cu peste 3%, iar moneda sud-coreeană a coborât la minimul ultimilor 16 ani.
Cotațiile futures pe bursa americană indicau, miercuri dimineață, că urmează o a cincea zi consecutivă de pierderi pe Wall Street.
„O mulțime de țări vin și vor să facă înțelegeri”
Trump a oferit investitorilor semnale contradictorii cu privire la menținerea pe termen lung a taxelor vamale, descriindu-le drep „permanente”, dar lăudându-se și cu faptul că se fac presiuni asupra altor lideri pentru a cere negocieri.
„Avem o mulțime de țări care vin și care vor să facă înțelegeri”, a spus el la un eveniment la Casa Albă marți după-amiază. El a spus la un eveniment ulterior că se așteaptă ca și China să vrea să obțină un acord.
Administrația Trump a programat discuții cu Coreea de Sud și Japonia, doi aliați apropiați și parteneri comerciali importanți, iar premierul italian Giorgia Meloni urmează să efectueze o vizită săptămâna viitoare.
Vicepremierul Vietnamului, centrul de producție asiatic cu costuri reduse, afectat de unele dintre cele mai ridicate taxe la nivel mondial, urmează să discute cu secretarul Trezoreriei lui Trump, Scott Bessent, în cursul zilei miercuri.
Perspectiva unor acorduri cu alte țări a împins în sus piețele bursiere în prima parte a zilei de marți, însă acțiunile americane și-au pierdut din câștiguri până la sfârșitul zilei de tranzacționare.
Toate se vor scumpi în SUA, avertizează economiștii
Trump aproape că a dublat taxele la importurile din China, care fuseseră stabilite la 54% săptămâna trecută, ca răspuns la tarifele de răspuns anunțate de Beijing. China a promis să lupte împotriva acestui „șantaj”.
Marile companii chineze de brokeraj s-au angajat să colaboreze pentru a ajuta la stabilizarea prețurilor acțiunilor interne ca răspuns la turbulențele provocate de taxele vamale.
Economiștii au avertizat că, în urma războiului comercial, consumatorii americani se vor confrunta probabil cu o creștere a prețurilor la orice, de la pantofi sport la vin.
Este posibil ca efectele totale ale tarifelor de miercuri să nu se facă simțite pentru o perioadă de timp, deoarece toate bunurile aflate deja în tranzit la miezul nopții vor fi scutite de noile taxe, atâta timp cât ajung în SUA până la 27 mai.
Potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, aproape trei sferturi dintre americani se așteaptă ca prețurile articolelor de uz zilnic să crească în următoarele șase luni.
Taxele vamale de 10% aplicate anterior de Trump asupra tuturor importurilor din multe țări au început sâmbătă. Cea mai recentă rundă de taxe, care a intrat în vigoare la ora 12:01 a.m. ET (0401 GMT), vizează țările care „fură” SUA, potrivit lui Trump.
Această listă include mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite, inclusiv Uniunea Europeană, care a fost lovită cu o taxă vamală de 20%. Uniunea Europeană va trebui să se angajeze să cumpere energie în valoare de 350 de miliarde de dolari din SUA pentru a scăpa de taxele vamale impuse de SUA, a declarat luni Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a ridica taxele vamale reciproce pentru automobile și bunuri industriale
Trump dă de înțeles că nu a terminat și urmează taxe „majore
Trump a declarat că tarifele sunt un răspuns la barierele impuse produselor americane care au creat piedici pentru companiile din Statele Unite.
De asemenea, el a acuzat țări precum Japonia că și-au devalorizat monedele pentru a obține un avantaj comercial, ceea ce Tokyo neagă. Ministrul japonez de finanțe a declarat miercuri că negocierile comerciale cu Washingtonul ar putea include ratele de schimb valutar.
Trump a semnalat că s-ar putea să nu fi terminat cu taxele vamale.
În remarcile făcute marți seara în fața parlamentarilor republicani, el a declarat că va anunța în curând taxe „majore” pentru importurile de produse farmaceutice, una dintre puținele categorii de bunuri care au fost scutite de noile taxe.