Poliția germană a percheziționat joi locuința unui tânăr de 16 ani din landul Saxonia, din estul țării, suspectat de deținere a ricinului, un agent de război biologic extrem de toxic. Adolescentul ar fi fabricat și depozitat mai multe fiole cu un amestec de ricin și aconitină, toxine vegetale, într-un laborator special amenajat în podul casei familiei sale, relatează Deutsche Welle, scrie digi24.ro.
Oficiul de Stat pentru Investigații Penale din Saxonia și Parchetul din Dresda au declarat că sunt în curs proceduri privind o infracțiune suspectată în temeiul Legii privind armele de război.
Investigațiile de până acum nu au relevat niciun indiciu cu privire la scopul pentru care suspectul fabrica substanțele deosebit de toxice.
Poliția a declarat că cercetează „laboratorul special construit”, încercând „să confiște toate substanțele toxice și alte dovezi”. La fața locului au fost prezenți și experți ai Institutului Robert Koch (RKI), agenția germană de control al bolilor.
Serviciile de urgență au izolat o zonă mare din incintă, iar toate căile de acces au fost, de asemenea, închise. Tânărul de 16 ani este în libertate.
Procurorii au declarat că nu a fost emis niciun mandat de arestare și că băiatul nu are în prezent antecedente penale. Prin urmare, nu existau motive care să necesite reținerea sa, au declarat aceștia. Nu era clar dacă părinții adolescentului aveau cunoștință de presupusele sale activități.
În ianuarie 2023, autoritățile au arestat un bărbat de origine iraniană în vârstă de 32 de ani și pe fratele său în vârstă de 25 de ani în landul Renania de Nord-Westfalia, în vestul țării, suspectați de planificarea unui atac chimic cu ricin și cianură, motivat religios.
În 2018, un cuplu islamist din Germania a fost condamnat pentru plănuirea unui atac cu bombă cu ricin folosind semințe de ricin, explozibili și rulmenți cu bile.
Ricinul este una dintre cele mai letale toxine vegetale cunoscute de știință și este clasificat ca armă biologică în conformitate cu Legea germană privind armele de război.
Substanța este extrasă din semințele plantei de ulei de ricin. Deși toate părțile plantei sunt toxice, acest lucru este valabil în special pentru semințele în formă de boabe. Este letală în doze infime atunci când este înghițită, inhalată sau injectată, fiind de 6.000 de ori mai puternică decât cianura, fără antidot cunoscut.
Aconitina se numără printre otrăvurile naturale cu acțiune rapidă și letală care afectează inima. Alcaloidul este conținut în planta aconit, cunoscută și sub numele de buba lupului și călugăriță. Aproximativ 2 până la 6 miligrame de aconitină pură pot fi fatale pentru adulți, potrivit RKI.