Un politician care se numeste Adolf Hitler a castigat un loc in urma alegerilor regionale din Namibia si spune ca nu viseaza sa domine lumea.

Adolf Hitler Uunona a fost ales cu 85% din voturi in fosta colonie germana, unde multe strazi, locuri si oameni au inca nume germane. Dupa ce a castigat locul in consiliul regional pe listele partidului SWAPO, formatiune aflata la guvernare, politicianul a devenit mai celebru decat se astepta din cauza numelui sau. El a declarat pentru publicatia germana Bild ca nu are „nimic de-a face cu ideologia nazista”.

„Tatal meu m-a botezat dupa acest om. Probabil ca nu a inteles ce a reprezentat Adolf Hitler”, a spus politicianul namibian.

„In copilarie il vedeam ca pe un nume absolut normal. Doar in adolescenta am inteles ca acest om a vrut sa cucereasca intreaga lume”, a mai spus el.

Politicianul a spus ca sotia lui ii spune Adolf si ca de obicei se prezinta Adolf Uunona. La un moment dat s-a gandit sa-si schimbe numele, dar era deja „prea tarziu”.

Faptul ca am acest nume nu inseamna ca vreau sa cuceresc Oshana”, a spus el, referindu-se la regiunea in care a castigat alegerile.

Uunona a castigat 1.196 de voturi la alegerile recente, fata de 213, cat a obtinut adversarul sau, si a ajuns in consiliul regional.

Partidul sau SWAPO a castigat 57% din voturi in toata tara, o scadere accentuata fata de 83% obtinute in 2015.

Istoria germana a Namibiei

Namibia a fost colonie germana din 1884 si pana dupa Primul Razboi Mondial. Adevaratul Hitler a folosit ulterior „umilirea” Tratatului de la Versailles de dupa razboi ca instrument de propaganda pentru a castiga sprijin pentru nazisti in anii 1920 si 1930.

Genocidul lui Hitler din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a umbrit demult atrocitatile germane din Namibia, dar presiunea pentru reparatii a crescut in ultimii ani. Soldatii germani au executat aproximativ 75.000 de oameni din triburi, intr-o campanie sangeroasa pentru suprimarea unei revolte dintre 1904 si 1908. Anul trecut, un ministru al guvernului german a descris masacrul ca pe un genocid, in timpul unei vizite in tara africana.

O mica comunitate vorbitoare de limba germana traieste si astazi in tara si aproximativ 120.000 de germani viziteaza Namibia in fiecare an.

Guvernul german spune ca are o „responsabilitate speciala” fata de Namibia „din cauza trecutului colonial comun”.

Sursa: