Doi asteroizi vor trece, duminica, pe langa Pamant, unul dintre ei avand dimensiunea unui avion, care va atinge o viteza de peste 30.000 km/h, transmite stirileprotv.ro

Primul asteroid care se va apropia de Pamant, cunoscut sub numele de 2023HT6, are o dimensiune de aproximativ 20 de metri, potrivit expertilor de la NASA, scrie Mirror.

In cursul zilei de duminica, un altul va trece, de asemenea, pe langa Pamant.

Cu toate ca va fi mult mai mare, avand aproximativ 80 de metri si descris de NASA ca fiind de marimea unei cladiri, va fi, de asemenea, mai departe, la peste sase milioane de kilometri.

Orice asteroid care se deplaseaza la mai putin de 48 de milioane de kilometri de orbita Pamantului este clasificat ca NEO, iar NASA ii clasifica drept „obiecte potential periculoase” daca se apropie la mai putin de 7,4 milioane de kilometri de orbita Pamantului si daca au un diametru mai mare de 140 de metri.

Pana in prezent, aproximativ 2.300 de asteroizi au fost adaugati pe lista „potential periculosi” si, desi niciunul dintre ei nu reprezinta un dezastru iminent, exista intotdeauna riscul ca orbitele lor actuale sa fie perturbate, trimitandu-i pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastra.

Anul trecut, o nava spatiala a NASA s-a izbit in mod deliberat de un asteroid, intr-o misiune de succes, cu scopul de a-l devia de la cursul sau.

Este pentru prima data cand omenirea a modificat orbita naturala a unui corp ceresc, cum ar fi un asteroid.

„Acesta este un moment decisiv pentru apararea planetara si un moment decisiv pentru omenire. Nava spatiala DART si-a atins obiectivul principal, acela de a schimba directia unui asteroid prin forta cinetica pura”, a declarat seful NASA, Bill Nelson.

Cunoscuta sub numele de zbor de testare sinucigas, misiunea DART, in valoare de 330 de milioane de dolari, a avut loc pe 26 septembrie.

Dupa sapte ani de pregatire, aceasta marcheaza primul test din lume al unui sistem de aparare planetara conceput pentru a preveni o eventuala coliziune apocaliptica a unui meteorit cu Pamantul.

Tinta zborului DART a fost un asteroid in forma de ou, numit Dimorphos, de marimea unui stadion de fotbal.

Acesta orbita in jurul unui asteroid parinte de aproximativ cinci ori mai mare, numit Didymos, o data la 11 ore si 55 de minute.

Masuratorile efectuate pe orbita asteroidului inainte si dupa coliziune au aratat ca drumul sau a fost scurtat cu 32 de minute.

Acest lucru dovedeste ca metoda ar putea fi folosita pentru a devia un asteroid de pe traiectoria de coliziune cu Pamantul, daca un astfel de asteroid ar fi descoperit vreodata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.