Un bărbat care a luat o gură de apă de cocos și apoi a aruncat-o pentru că era „alterată” a murit ulterior din cauza unei ciuperci, scrie stirileprotv.ro.
Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, din Aarhus, Danemarca, a înghițit doar „o cantitate mică” de lichid folosind un pai, deoarece „apa avea un gust respingător”, potrivit medicilor, scrie Mirror.co.uk.
Ulterior, el a desfăcut nuca de cocos și a constatat că interiorul era „vâscos”, spunându-i soției că „arată alterat”, înainte de a o arunca la gunoi.
Bărbatul cumpărase nuca de cocos cu o lună în urmă și o păstrase pe masa din bucătărie, nu în frigider, iar aceasta s-a stricat.
La aproximativ trei ore după ce băuse apa de cocos, bărbatul a început să aibă febră, transpirații și a început să vomite. Paramedicii chemați la domiciliu l-au găsit amețit, palid și incapabil să-și mențină echilibrul, mai susține sursa citată.
A fost transportat la spital, iar un RMN a indicat o inflamație cerebrală severă, însă medicii nu au putut identifica imediat cauza.
A fost tratat la terapie intensivă pentru encefalopatie metabolică – un dezechilibru chimic în creier –, dar, din păcate, a fost declarat în moarte cerebrală după 26 de ore de spitalizare.
Autopsia a arătat că avea urme de ciupercă în trahee, iar analiza nucii de cocos a indicat prezența ciupercii Arthrinium saccharicola. Această ciupercă produce compusul toxic acid 3-nitropropionic, care a provocat leziuni cerebrale severe.
Au existat cazuri de intoxicații cu această toxină în China și Africa de-a lungul deceniilor, unde trestia de zahăr alterată a fost identificată ca sursă a otrăvirii.
Cazul bărbatului danez a fost documentat de Thomas Birkelund și publicat pe platforma ResearchGate.