Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al Curții Constituționale din România, a explicat, contactat de HotNews.ro, decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea alegerilor prezidențiale din România de anul trecut, pe care o numește „aberantă”. El spune însă că, dacă hotărârea instanței din Ploiești rămâne definitivă, alegerile de peste 10 zile se vor anula, scrie hotnews.ro
„Totul este aberant aici. Toate capetele astea de minute sunt aberante pentru că decizia CCR nu este act administrativ. Este decizia Curții Constituționale a României, care este altceva. Apoi, în minută zice «se suspendă până la judecarea cauzei pe fond» și în același timp «se judecă cauza pe fond și o anulează».” Deci e așa, nu știu, ori a fost beat omul ăsta, ceva a pățit.
Zegrean a spus că există posibilitatea ca alegerile pentru Președintele României de anul acesta să fie anulate, dacă niciuna dintre părțile procesului, adică CCR și reclamantul Gheorghiță Popescu, nu va face recurs.
„Pentru că, dacă hotărârea Curții este nulă, și hotărârea Guvernului prin care organizează alte alegeri este nulă. Că un act nul naște acte nule. Și atunci o vom lua de la capăt cu alegerile, dar rămâne turul II nerezolvat pentru că hotărârea CCR a anulat turul unu. Deci ne întoarcem la 6 decembrie. Hotărârea nu este încă definitivă, dacă în cinci zile nu face nimeni recurs, ea rămâne definitivă”, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia poate fi atacată în cinci zile de la pronunțare, scrie pe portalul instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale.
Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de o persoană fizică, Gheorghiță Popescu, potrivit datelor de pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești, instanță care a luat această decizie, a explicat pentru HotNews că cererea principală către instanță a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanțe nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.