Generalul He Weidong, al doilea om ca importanță din conducerea armatei Chinei, nu a mai fost văzut la evenimente publice de aproximativ trei săptămâni, alimentând speculații că ar fi victima unei epurări realizate de liderul Xi Jinping în rândurile superioare ale armatei, trasmite CNN, scrie hotnews.ro
În calitate de numărul doi în armata lui Xi Jinping, He, 67 de ani, are o relație de lungă durată cu liderul chinez.
Dar miercuri, a lipsit de la evenimentul de PR al armatei, difuzat de televiziunea de stat, – plantarea de copaci în Beijing – o tradiție anuală de primăvară pentru conducerea militară a țării, care se întinde pe mai mult de patru decenii și la care participă generalii. Nici nu a fost menționat ca participant într-un raport al agenției oficiale de știri de stat.
Zvonurile privind o anchetă împotriva lui He au apărut pentru prima dată în rândul comunității disidente chineze după reuniunile politice anuale ale Chinei de luna trecută. He nu a mai apărut în public de la ceremonia de închidere a legislaturii țării, la 11 martie.
Guvernul chinez nu a oferit prea multe informații care să clarifice situația generalului.
Când a fost întrebat despre situația lui He la o conferință de presă din 27 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, a declarat: „Nu există informații cu privire la această chestiune și nu suntem la curent cu situația”.
În prezent, nu este clar ce s-a întâmplat cu He, care face parte și din Politburo-ul de 24 de membri al Partidului Comunist.
Trei săptămâni în afara atenției publice nu este ceva neobișnuit pentru un general de rang înalt fără un rol public și există întotdeauna o șansă ca el să reapară.
Însă neprezentarea sa la un eveniment anual de propagandă bine coregrafiat iese în evidență într-un sistem politic profund conectat la importanța simbolismului, notează CNN.
„În mod clar, absența unui vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) este importantă din punct de vedere simbolic”, a declarat James Char, profesor asistent la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.
Similar Congreselor Partidului Comunist și întâlnirilor politice anuale cu „două sesiuni”, „este important ca toate figurile importante pe care restul lumii le cunoaște să apară pentru a fi în aceeași imagine, deoarece ajută la demonstrarea puterii și – mai important – a unității partidului”, a completat Char.
Singurul alt membru al CMC care a mai absentat la evenimentul de miercuri a fost amiralul Miao Hua, suspendat în noiembrie pentru „încălcări grave ale disciplinei” – un eufemism pentru corupție și lipsă de loialitate.
„Cred că absența lui He este destul de revelatoare, dar, din nou, nimeni nu poate fi absolut sigur”, a notat Char, explicând că o altă explicație vehiculată pentru neprezentarea lui sunt exercițiile militare din jurul Taiwanului, la a căror pregătire e posibil să fi luat parte.
Începând de marți, forțele combinate ale Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (APE) au desfășurat exerciții-surpriză în jurul Taiwanului timp de două zile consecutive, testând capacitățile de a bloca insula autoguvernată, simulând atacuri asupra porturilor și a altor infrastructuri critice și lansând atacuri cu foc real.
He a fost comandantul Teatrului de Est între 2019 și 2022 – perioadă în care a organizat exerciții militare masive. În 2022, a lansat rachete în jurul Taiwanului în august 2022, ca represalii după vizita la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA de atunci, Nancy Pelosi.
O absență prelungită din ochii publicului nu înseamnă întotdeauna probleme pentru oficialii chinezi. Unii au reapărut și și-au reluat atribuțiile. De asemenea, funcționarii pot dispărea pentru a fi luați la interogatoriu în cadrul unor anchete anticorupție.
Este cazul ministrului apărării Dong Jun, despre care Financial Times, citând oficiali americani, a relatat în noiembrie că a fost anchetat pentru corupție. Dong a reapărut o săptămână mai târziu.
Epurări militare
După venirea la putere, Xi și-a consolidat controlul asupra celei mai mari armate din lume prin înlăturarea generalilor puternici din facțiunile rivale și înlocuirea lor cu aliați și protejați loiali.
Dar, după un deceniu, după ce a revizuit structural Armata Populară de Eliberare și a completat rândurile de vârf ale acesteia cu proprii săi oameni, Xi este încă implicat până peste cap în lupta sa aparent nesfârșită împotriva corupției și a neloialității – și se întoarce din ce în ce mai mult împotriva propriilor săi loialiști aleși cu grijă.
Din vara anului 2023, mai mult de o duzină de personalități de rang înalt din sistemul de apărare al Chinei au fost înlăturate în cadrul unei epurări ample care s-a concentrat pe forța nucleară a țării și pe achizițiile de echipamente, inclusiv doi miniștri ai apărării promovați de Xi la CMC.
„Epurările recurente ale celor mai înalți lideri ai APE indică faptul că Xi Jinping nu are încredere în corpul său de ofițeri. Eliminarea constantă a unui număr atât de mare de ofițeri superiori, precum și amploarea corupției până la vârf au, fără îndoială, un efect asupra moralului APE și, probabil, și asupra capacităților sale militare”, a explicat Drew Thompson, analist la RSIS, institut de cercetare din Singapore.
Dar unii analiști au remarcat că e posibil ca armata chineză să fi început să se obișnuiască cu epurările și să își continue activitatea ca de obicei.
„Nu înseamnă neapărat că, din cauza epurărilor, APE a început să renunțe la pregătire. Aceste epurări ar putea avea potențialul efect de a reaminti armatei să își facă treaba mai bine – în orice caz, dacă dorești să scapi de epurări, atunci o modalitate de a face acest lucru este să asculți ceea ce spune partidul, și anume să fii pregătit pentru conflict”, a explicat Collin Koh, un alt cercetător la RSIS.