Un judecător a emis, vineri, un ordin temporar de restricție care blochează planul administrației Trump de a revoca dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți străini, potrivit BBC, scrie hotnews.ro.
Decizia a fost luată în condițiile în care Harvard a intentat vineri un proces pentru a contesta decizia guvernului american de a priva prestigioasa universitate de capacitatea de a înscrie studenți străini. Reprezentanții instituției de învățământ susțin că măsura reprezintă o „încălcare flagrantă” a legii și a dreptului la libertatea de exprimare.
Administrația Trump susține că Harvard nu a făcut îndeajuns pentru a combate antisemitismul și pentru a-și schimba practicile de angajare și admitere, acuzații pe care universitatea le neagă cu vehemență.
Judecătoarea americană de district Allison Burroughs a emis, vineri, un ordin temporar de restricție, care suspendă decizia de joi a Departamentului de Securitate Internă de a revoca accesul Universității Harvard la baza de date care gestionează studenții străini.
La Harvard sunt înscriși 6.800 de studenți străini, inclusiv români
La Universitatea Harvard, care, potrivit AFP, a produs 162 de laureați ai Premiului Nobel, sunt înscriși în prezent 6.800 de studenți internaționali. Acolo studiază 34 de români, înscriși la programele de licență, master și studii doctorale, iar Ambasada României în Statele Unite a anunțat vineri mai multe numere de telefon la care aceștia pot apela pentru asistență consulară de urgență.
HotNews a discutat cu Julia Boca, fostă studentă în America, până în 2022, la Wesley College. Ulterior, a fost acceptată la master la mai multe universități din SUA, printre care și Harvard, dar a preferat să nu își continue studiile și a rămas în SUA ca să lucreze, până în 2023. Apoi s-a întors acasă, în România.
Harvard se bazează într-o mare măsură pe banii proveniți de la studenții străini, care reprezintă aproape o treime din corpul său studențesc. Mulți dintre ei plătesc taxele de școlarizare integral, în timp ce studenții autohtoni pot accesa asistență precum burse și împrumuturi.
De exemplu, taxele de școlarizare pe un an la Facultatea de Drept a Harvard costă 80.760 de dolari. Incluzând cazarea, mâncarea, asigurarea și alte cheltuieli, studenții se pot aștepta să plătească în jur de 120.000 de dolari pe an, estimează BBC.
„Sunteți membri vitali ai comunității noastre”
Harvard a transmis vineri un mesaj, semnat de președintele universității, Alan M. Garber, iar acesta a ajuns și la studenții străini, inclusiv la cei români, potrivit informațiilor HotNews.
„Pentru acei studenți și cercetători internaționali afectați de acțiunea de ieri, să știți că sunteți membri vitali ai comunității noastre. Sunteți colegii și prietenii noștri, colegii și mentorii noștri, partenerii noștri în activitatea acestei mari instituții”, se arată în mesaj.
„Datorită vouă, știm mai mult și înțelegem mai mult, iar țara și lumea noastră sunt mai luminate și mai reziliente. Vă vom sprijini în timp ce facem tot posibilul pentru a ne asigura că Harvard rămâne deschisă lumii”, dă asigurări conducerea universității.
Administrația Trump a acuzat Universitatea Harvard și alte instituții de elită atât că nu au făcut suficiente eforturi pentru reprimarea activiștilor pro-palestinieni, cât și că discriminează punctele de vedere conservatoare. A lansat anchete împotriva a zeci de universități din întreaga țară, iar de la unele dintre ele a obținut concesii, cum s-a întâmplat în cazul Universității Columbia din New York.
Conducerea Harvard a făcut la rândul său concesii, inclusiv prin a-i demite pe liderii Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu, care fuseseră criticați pentru că nu au reprezentat perspectivele israeliene, cel mai recent proces sugerează că universitatea este dispusă să lupte împotriva administrației Trump în instanță.
În mesajul transmis vineri, reprezentanții instituției de învățământ susțin că prin decizia de joi a administrației Trump „continuă o serie de acțiuni guvernamentale menite să pedepsească Harvard pentru refuzul nostru de a renunța la independența academică și de a ne supune pretențiilor ilegale ale guvernului federal de a controla curriculumul, facultatea și corpul studențesc”.
„Condamnăm această acțiune ilegală și nejustificată. Ea pune în pericol viitorul a mii de studenți și cercetători din întreaga Harvard și servește ca un avertisment pentru nenumărați alții din colegii și universități din întreaga țară care au venit în America pentru a-și urma educația și a-și îndeplini visele”, conform mesajului Harvard.
Harvard, una dintre cele opt universități de elită din Ivy League, este situată chiar în afara orașului Boston, în Cambridge, Massachusetts.