Reprezentantul permanent al Belarusului la ONU, Valentin Rybakov, i-a inmanat, in cadrul unei intalniri cu secretarul general Antonio Guterres, un "mesaj" personal din partea presedintelui Aleksandr Lukasenko.
Acest lucru a fost comunicat, vineri, de serviciul de presa al Ministerului de Externe din Belarus, relateaza European Truth, citata de pravda.com.ua.
In comunicat se precizeaza ca partile au discutat despre problema securitatii alimentare in lume, pe fondul sanctiunilor si al tensiunilor geopolitice.
Continutul mesajului lui Lukasenko catre secretarul general al ONU nu a fost, insa, dezvaluit.
SUA ar lua in considerare suspendarea sanctiunilor impotriva Belarusului
Intalnirea a avut loc in contextul in care presa a relatat ca Statele Unite iau in considerare suspendarea sanctiunilor impotriva Belarusului pentru a-l convinge pe presedintele Lukasenko sa accepte sa permita exporturile de cereale din Ucraina prin intermediul cailor ferate belaruse catre porturile baltice.
Potrivit The Wall Street Journal, Guterres si Statele Unite ar fi discutat despre o ruta pentru exportul de produse agricole din Ucraina prin Belarus catre Klaipeda, Lituania, ca fiind cea mai convenabila alternativa la ruta traditionala prin porturile ucrainene de la Marea Neagra.
Pentru a-l face interesat pe Lukasenko sa abordeze aceasta problema, se ia in considerare o suspendare de sase luni a sanctiunilor impotriva companiilor de stat din Belarus care detin ingrasaminte minerale, impuse in 2021 pentru represiunea din interiorul tarii si pentru provocarea de catre Lukasenko a unei crize artificiale a migratiei.
ONU avertizeaza in privinta unei crize alimentare
Pe de alta parte, oficialii ONU atrag atentia asupra riscului aparitiei unei crize alimentare, pentru ca granele ucrainene nu pot fie exportate.
David Beasley, director executiv Programul alimentar mondial: „Esecul deblocarii porturilor din regiunea Odesa va fi o declaratie de razboi adresata securitatii alimentare a planetei si va duce la foamete, destabilizare si migratie in masa in toata lumea”.
In silozurile ucrainene sunt, in acest moment, aproximativ 22 de milioane de tone de grau. Iar Statele Unite cauta solutii pentru a le scoate din Ucraina pe trasee alternative, daca Rusia nu le va permite navelor ucrainene sa iasa din porturi.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA:„Federatia Rusa sustine, in mod fals, ca sanctiunile impuse de comunitatea internationala sunt de vina pentru inrautatirea crizei alimentare. Nu sanctiunile blocheaza porturile de la Marea Neagra sau navele incarcate cu alimente, nici nu distrug drumurile si caile ferate ucrainene. Rusia face asta”.