Principalul organism de supraveghere financiară al Rusiei a oferit detalii rare asupra modului în care companiile din țară eludează sancțiunile dure impuse de Occident, relatează Business Insider, potrivit hotnews.ro.

Yury Cihancin, șeful Serviciului Federal de Supraveghere Financiară din Rusia, i-a spus marți președintelui rus Vladimir Putin că firmele apelează la aur, criptomonede și „trucuri contabile creative”, potrivit unei transcrieri publicate de Kremlin după o întrevedere între cei doi.

Aceste metode se adaugă altor tactici neconvenționale, cum ar fi trocul, pe care Rusia le folosește pentru a ocoli sancțiunile.

„Se utilizează în mod activ mecanisme alternative de plată, inclusiv aur, criptomonede și, mai recent, mecanisme de compensare: operațiuni de clearing, pe care le implementăm în prezent”, a declarat Chikhanchin.

Referința lui Cihancin la mecanisme de compensare și operațiuni de „clearing” se referă la o soluție prin care exportatorii și importatorii își compensează datoriile reciproce.

Băncile echilibrează plățile pentru exporturi și importuri ale diferitelor companii într-o locație centrală. Acest proces reduce la minimum necesitatea transferului de bani peste granițe, evitând astfel unul dintre punctele vulnerabile pe care se bazează aplicarea sancțiunilor internaționale.

Schimbarea de direcție pentru economia Rusiei

Dezvăluirea neobișnuit de publică a lui Cihancin despre modul în care Rusia eludează sancțiunile vine la mai bine de 40 de luni după ce invadarea Ucrainei în februarie 2022 a declanșat un val fără precedent de sancțiuni occidentale împotriva economiei ruse și a oficialilor regimului lui Vladimir Putin.

Însă, în ciuda celor 17 runde de penalități impuse de Uniunea Europeană – care fusese anterior cel mai mare partener comercial al Rusiei – economia țării continuă să funcționeze.

Cihancin a afirmat de asemenea în timpul întrevederii avute cu liderul de la Kremlin că plățile transfrontaliere ale Rusiei sunt redirecționate tot mai mult prin Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Asia Centrală.

„Această schimbare este în concordanță cu dezvoltarea unui sistem unificat de plăți rapide, care funcționează ca alternativă la SWIFT, implicând în principal țările CSI”, a adăugat el, făcând referire la Comunitatea Statelor Independente, grupul fostelor republici sovietice care au rămas apropiate de Moscova după obținerea independenței.

În cadrul întâlnirii, Cihancin a mai declarat că ponderea rublei, criptomonedelor și aurului în decontările comerciale a crescut. Între timp, ponderea plăților în dolari, euro și lire sterline a „scăzut semnificativ”, a spus el.

Rusia, în pragul unei recesiuni? „Acest lucru nu trebuie să aibă loc în nicio circumstanță”, a indicat Vladimir Putin

Deși economia Rusiei a părut rezistentă la sancțiuni, există semne că își pierde avântul.

Un sondaj realizat de S&P Global a constatat că activitatea în sectorul manufacturier a înregistrat o contracție accentuată în luna iunie.

Chiar luna trecută, ministrul rus al economiei, Maxim Reșetnikov, a avertizat că țara se află „în pragul” unei recesiuni.

Inflația a ajuns la 9,59%, potrivit ministrului Economiei, cu mult peste ținta de 4% a băncii centrale, însă tinde să scadă ușor de la sfârșitul lunii aprilie.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să asigurăm tranziția economiei către o traiectorie echilibrată de creștere”, a indicat apoi Vladimir Putin în discursul susținut la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, o zi mai târziu.

„O creștere echilibrată înseamnă o infllație moderată, un șomaj redus și o dinamică pozitivă constantă a economiei… În același timp, unii specialiști subliniază riscul de stagnare sau chiar de recesiune. Acest lucru nu trebuie să aibă loc în nicio circumstanță”, a subliniat președintele Rusiei.

Potrivit Rosstat, serviciul oficial de statistică al Rusiei, PIB-ul Rusiei a crescut cu 1,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este o încetinire bruscă față de creșterea de 4,5% înregistrată în trimestrul al patrulea din anul precedent.

În 2024, economia Rusiei a crescut cu 4,3% pe întregul an. Datele separate ale FMI arată însă că de la începutul invaziei în Ucraina, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu aproximativ 100 de miliarde de dolari, de la 2,3 trilioane la 2,2 trilioane de dolari.