În vreme ce nu este fatal, eșecul lui Merz de a obține sprijinul coaliției sale de la prima încercare reprezintă o premieră pentru Germania postbelică și un semnal prost pentru stabilitatea viitorului guvern, care a promis să restabilească leadership-ul german pe scena mondială, scriu Reuters, Deutsche Welle și The Guardian. Un nou vot va avea loc tot marți, scrie hotnews.ro

Germania a fost zguduită marți de veștile venite din Bundestag. Aproape nimeni nu se aștepta la rezultatul votului din camera inferioară a parlamentului, care a arătat că liderul conservator german Friedrich Merz nu are suficiente voturi pentru a deveni cancelar – în ciuda matematicii de acasă care sugera altceva.

Presa, scrie The Guardian, a numit rezultatul o „catastrofă totală” și „o lovitură în stomac” pentru cancelarul desemnat.

Merz, care și-a condus conservatorii spre victorie în alegerile federale din februarie și a semnat un acord de coaliție cu social-democrații de centru-stânga (SPD), a obținut doar 310 voturi în, Bundestag, cu șase voturi mai puțin decât majoritatea absolută necesară.

Cel puțin 18 deputați ai coaliției nu l-au susținut – e neclar cine, dar social-democrații au subliniat că nu ei sunt de vină.

„Speranță spulberată”

Deși nu este fatal, eșecul lui Merz de a obține sprijinul de la prima încercare reprezintă o premieră pentru Germania postbelică și o umilință pentru un om care a promis să restabilească leadership-ul german pe scena mondială.

Urmează un nou vot, tot marți, iar Merz va avea șansa de a fi de data aceasta confirmat, dar cel puțin simbolic, mesajul eșecului din primul tur rămâne valabil.

„Întreaga Europă a privit astăzi spre Berlin în speranța că Germania se va reafirma ca o ancoră de stabilitate și o putere pro-europeană”, a declarat pentru Reuters Jana Puglierin, șefa biroului din Berlin al think-tank-ului European Council on Foreign Relations.

„Această speranță a fost spulberată. Cu consecințe mult dincolo de granițele noastre”, a spus ea.

Votul reprezintă un semn important

Conservatorii săi au câștigat alegerile din februarie cu 28,5% din voturi, având nevoie de cel puțin un partener pentru a forma o majoritate.

Luni, ei au semnat un acord de coaliție cu SPD, care a obținut doar 16,4%. Cele două partide au promis să relanseze creșterea, într-o economie care se confruntă cu al treilea an de recesiune, pe fondul unui război comercial global declanșat de taxele vamale ale președintelui american Donald Trump.

Aceștia au promis, de asemenea, să majoreze cheltuielile pentru apărare, pe măsură ce angajamentul Statelor Unite față de alianța NATO slăbește.

Dar atât CDU, cât și SPD au pierdut sprijin de la performanțele lor deja reduse din februarie – în special conservatorii, în parte din cauza nemulțumirii unora față de decizia lui Merz de a relaxa limitele de împrumut public, în ciuda promisiunilor electorale privind corectitudinea fiscală.

„Votul eșuat este în mod clar un semn că nu toată lumea din CDU este de acord cu modificarea fiscală”, a declarat Carsten Brzeski, Global Head of Macro la ING Research.

Germania traversează o perioadă de incertitudine și nu a mai avut un guvern majoritar de la prăbușirea coaliției tripartite conduse de SPD-ul lui Olaf Scholz în noiembrie anul trecut.

Iar stilul abraziv al lui Merz, care nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală, nu a reușit să îi convingă pe unii că are stofă de cancelar.

Philipp Koeker, politolog la Universitatea din Hanovra, a declarat că se așteaptă ca Merz să fie ales în al doilea tur, dar a adăugat: „Relația dintre partide va fi grav afectată din această cauză și (va) exacerba conflictele care deja bolborosesc sub suprafață”.

„Coaliția nu este unită”

Luni, persoane din interiorul partidului au declarat că acesta va obține totuși o majoritate în ciuda nemulțumirilor din ambele partide de coaliție cu privire la numirile din cabinet, compromisurile politice și un pachet uriaș de împrumuturi care a trecut prin vechiul parlament în ultimele sale zile.

„Este încă probabil să fie ales, dar acest lucru arată că coaliția nu este unită, ceea ce i-ar putea slăbi capacitatea de a continua politicile”, a declarat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg din Londra.

Singurul câștigător al eșecului de marți a fost Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune de extremă-dreapta și anti-sistem, care s-a clasat pe locul al doilea în februarie și a ocupat primul loc în unele sondaje recente, a declarat Manfred Guellner, agent de sondare Forsa.

„Încrederea în instituțiile politice este afectată și mai mult”, a spus el.

Acțiunile germane și-au prelungit scăderea de la nivelurile aproape record pe care le atinseseră în urma speranțelor de creștere economică și de cheltuieli mai mari ale statului.

„Să rămânem rezonabili, calmi și reci”

Politicienii au asigurat că totul va fi bine.

„Totul este încă rezolvabil, totul este încă vindecabil”, a declarat marți Söder, care este premier al landului Bavaria, într-o conferință organizată în grabă.

Söder a făcut apel „la toți democrații pentru a pune în funcțiune un guvern stabil”. El a cerut tuturor membrilor parlamentului să reflecteze și să dea un exemplu pentru o democrație capabilă.

Acesta nu este momentul potrivit pentru cei ca Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, să lanseze avertismente sau să regleze conturi vechi, a spus el. „Comentariile derizorii ale AfD arată că se întâmplă ceva”, a adăugat el.

Este important „să rămânem rezonabili, calmi și reci”, a adăugat Söder.