Președintele american, Donald Trump a vorbit vineri la telefon cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie știrileprotv.ro
Discuția avut loc la doar o zi după conversația „dezamăgitoare” avută cu președintele rus Vladimir Putin, după cum a catalogat-o chiar liderul de la Casa Albă.
Kievul și Washingtonul au convenit să lucreze la creșterea capacității ucrainenilor de a-și „consolida protecția” spațiului aerian, în condițiile în care atacurile rusești se intensifică.
După o noapte groaznică, în care armata rusă a lansat 550 de drone și 11 rachete spre capitala Ucrainei, veștile de la Washington erau așteptate cu nerăbdare.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:„Astăzi (vineri) am vorbit cu președintele Trump. O conversație importantă. Am convenit asupra unei întâlniri între echipele noastre pentru a spori puterea apărării noastre aeriene. Am discutat în detaliu producția comună - avem nevoie de așa ceva, și la fel are și America.”
Trump, dezamăgit de discuția cu Putin
Înainte de convorbirea telefonică a celor doi, președintele american a ținut să-și arate dezamăgirea față de discuția pe care o avusese cu o zi înainte cu președintele rus, Vladimir Putin.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Sunt foarte dezamăgit de discuția de azi (joi) cu președintele Putin, nu cred că e dispus să facă pace.”
Vladimir Putin a repetat că exclude intrarea țării vecine în NATO și vrea ca toate cele 5 regiuni ucrainene anexate să fie recunoscute drept pământ rusesc.
Yuri Ushakov, consilierul pentru politică externă al lui Vladimir Putin: „(Președintele Putin) a exprimat disponibilitatea părții ruse de a continua procesul de negociere. Președintele nostru a insistat ca Rusia va elimina binecunoscutele cauze profunde care au condus la actuala confruntare. Rusia nu va renunța sub nicio formă la obiectivele sale.”
Expresia „cauze profunde” este un eufemism pentru teza Kremlinului că ar fi fost obligat să intre în război pentru ca NATO să nu folosească Ucraina drept rampă de lansare pentru a ataca Rusia.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Lavrov este ministru de externe în Rusia cam de când s-a născut... Christos (din 2004) și de atunci nu i-a ieșit nimic înțelept și util pe gură. Nu e cazul să-i dăm prea multă atenție.”
Critici din SUA la adresa strategiei lui Trump
La rândul său, un ales republican din Camera Reprezentanților a ținut să denunțe strategia președintelui Trump, în relația cu Moscova.
"Dle președinte, politica dvs. față de Rusia nu funcționează. În timp ce noi negociem, Putin bombardează orașe ucrainene. Iată Kievul de astăzi. Este timpul să schimbăm strategia. Noi și aliații noștri trebuie să înarmăm Ucraina până în dinți și avem nevoie de cele mai dure sancțiuni. Putin își bate joc de dvs. și de America", a scris Don Bacon pe X.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Din păcate, trebuie să încheiem, am un eveniment de protocol, o discuție la telefon cu președintele american. Aveți un mesaj pe care să i-l transmit?”
Nikolai Dann, fondatorul Club de Cinema: „Aș avea o solicitare, să facem schimb de filme. Filme care vorbesc despre valorile noastre, ca să știm mai multe unii despre alții.”
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Da, categoric. Și cred că o să-i convină, pentru că el (Trump) promovează exact această agendă (patriotică) în țara lui.”
Între timp, președintele Statelor Unite a avut discuții și cu premierul italian Georgia Meloni și cu cancelarul german, Friedrich Merz, în încercarea de a găsi noi soluții pentru situația din Ucraina.