Medicii au fost nevoiți să extragă rinichiul de porc care îi fusese implantat unei femei din SUA, după ce a fost respins de organism, dar cele patru luni în care a trăit cu organul animalului au stabilit un record, a anunțat vineri spitalul care a efectuat operația, potrivit hotnews.ro.

Towana Looney, o femeie în vârstă de peste 50 de ani din statul Alabama, a primit un rinichi de porc modificat genetic în 25 noiembrie, la New York. Procedura experimentală sporise optimismul că rinichii de animale s-ar putea dovedi o sursă utilizabilă în contextul lipsei cronice de rinichi umani disponibili pentru transplant.

Organismul femeii a respins în cele din urmă transplantul, ceea ce a arătat că viabilitatea unei astfel de proceduri rămâne un obiectiv îndepărtat, dar pentru medici există o oarecare speranță, deoarece rinichiul de porc a efectuat funcția de filtrare a sângelui timp de 130 zile înainte ca organismul să înceapă să îl respingă.

În trecut doar câțiva pacienți mai primiseră rinichi de porc, însă niciunul dintre ei nu a supraviețuit.

Medicii au precizat că Looney, care a revenit la dializă, rămâne o candidată pentru a primi un rinichi uman în momentul în care va fi disponibil.

În comunicatul emis de Spitalul NYU Langone din New York, Towana Looney și-a exprimat recunoștința pentru îngrijirea pe care a primit-o din partea personalului medical de acolo.

„Pentru prima oară după 2016, m-am bucurat de timp cu prietenii și familia fără să planific tratamente de dializă”, a spus femeia.

„Deși rezultatul este unul pe care nu și-l dorea nimeni, știu că am învățat multe din cele 130 de zile petrecute cu un rinichi de porc – și că asta îi poate ajuta și inspira pe mulți alții”, a adăugat Looney.

A donat un rinichi, iar celălalt a fost afectat de complicații asociate sarcinii

În 1999, Looney i-a donat mamei sale un rinichi. Întrucât complicațiile asociate sarcinii aveau să îi afecteze rinichiul rămas, ea a ajuns să facă dializă timp de opt ani.

Medicii nu au reușit să îi găsească un donator uman compatibil, iar starea ei se deteriora, dar în cele din urmă a primit aprobare pentru a-i fi implantat un rinichi de porc modificat genetic.

Deși primele rezultate au fost încurajatoare, „la începutul lunii aprilie, a prezentat o reducere a funcției renale din cauza respingerii acute”, a declarat Robert Montgomery, șeful secției de chirurgie și directorul institutului de transplant din cadrul spitalului newyorkez.

„Ceea ce a declanșat episodul de respingere după o lungă perioadă de stabilitate este investigat activ, dar a venit după o scădere a regimului de imunosupresie pentru a trata o infecție fără legătură cu rinichiul ei de porc”, a explicat medicul.

Tratamentul urmărește să inhibe sistemul imunitar al organismului pentru a-l împiedica să atace organul implantat, dar slăbește și capacitatea organismului de a combate infecțiile externe.

Decizia de a îndepărta rinichiul de porc a fost luată în comun de Looney și medicii ei, pentru a păstra „posibilitățile viitoare de transplant”.

Medicii au declarat că femeia s-a recuperat rapid după intervenția chirurgicală din 4 aprilie, a fost externată în a cincea zi după operație, „se întoarce acasă, în Alabama, și se simte bine”.