Un rinocer de 10 ani, care a suferit un atac brutal in urma caruia i-a fost smuls cornul, s-a intors in salbaticie luni, dupa 6 ani de ingrijiri medicale in care a fost operat de 30 de ori, scrie France24. Cand a fost gasit, era atat de slabit si desfigurat incat de-abia putea sa auda sau sa manance.

Salvatorii rinocerului l-au numit Sehawukele (Seha) sau „Dumnezeu sa aiba mila de noi”. Seha a fost gasit de politie in apropierea gardului unei reservatii naturale.

Politia a apelat la John Marais, un veterinar de animale salbatice care conduce o organizatie de caritate numita „Salvam supravietuitorii”. Grupul reabiliteaza rinoceri care au supravietuit atacurilor braconierilor.

 

„S-a recuperat exceptional de bine”, a spus Marais. „Si cred ca acesta este urmatorul capitol in care o sa il 're-salbaticim' intr-o rezervatie de 2.000 de hectare in care il vom pune alaturi de doua femele fertile.”

Chiar si dupa toate operatiile suferite, cavitatile sinusurilor sunt inca expuse, ceea ce creeaza riscul de aparitie a unei infectii. Ingrijitorii au ales, totusi, sa ii dea drumul in salbaticie, in speranta ca se va reproduce si va ajuta la cresterea populatiei foarte reduse de rinoceri.

Citeste si: Masuri disperate intr-o ferma de rinoceri din Africa de Sud. Proprietarii le taie cornul pentru a-i feri de braconieri

Braconajul a cauzat moartea a 249 de rinoceri in Africa de Sud in prima jumatate a anului 2021. In doua saptamani din decembrie, au fost ucisi 24 

„Nicio translocare a rinocerilor nu este lipsita de risc”, a spus si administratorul rezervatiei in care traieste acum Seha. Rinocerul a fost sedat in siguranta si eliberat luni. Salvatorii sai pastreaza secreta locatia exacta a lui Seha pentru a preveni riscul unui nou atac al braconierilor.

Vanatul ilegal a dus la moartea a cel putin 249 de rinoceri in Africa de Sud in primele sase luni ale anului 2021, cu 83 mai multi decat in aceeasi perioada din 2020. Nu se cunosc inca cifrele totale ale anului precedent, dar 24 de rinoceri au fost omorati doar in primele doua saptamani din luna decembrie.

Animalele sunt ucise pentru coarnele lor care sunt apoi transportate ilegal in Asia unde sunt folosite ca ingrediente foarte valoroase in medicina traditionala.

Sursa: