Satul ucrainean Voloka, in care populatia este formata in proportie de 95% din etnici romani, este situat aproape de orasul Cernauti si iese in evidenta prin drumurile bune si arhitectura moderna. Dar localitatea este renumita in toata lumea in primul rand datorita sutelor de oameni de afaceri de aici care si-au dedicat viata productiei de rochii de mireasa.

În satul cu o populaţie de 3.000 de persoane, exista cinci fabrici şi aproape patru sute de întreprinderi individuale. Toata lumea se ocupa, însa, cu acelaşi lucru: face rochii de mireasa. Pe strada principala pot fi vazute halele unde sunt cusute rochiile de mireasa.

În multe fabrici şi manufacturi poate fi vazuta tehnica din Elveţia, aparate destul de costisitoare. Iar pentru ca transportul sa fie mai uşor, dar şi pentru a se mândri cu satul lor, satenii au adunat mâna de la mâna 300.000 de dolari şi şi-au asfaltat drumul din sat. Citeste întreaga stire: Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câştigaţi, locuitorii şi-au asfaltat un drum!

Oamenii nu sunt, însa, foarte încântaţi sa vorbeasca cu presa despre afacerile lor, considerând ca nu au nevoie de publicitate. Rochiile de mireasa pe care le realizeaza se vând în toata lumea, din Cernauţi, principala piaţa de desfacere, şi Kiev, capitala Ucrainei, pâna în Lisabona sau Polonia. Rochiile lor de mireasa au ieşit chiar din Europa şi s-au vândut în Africa, Asia şi alte colţuri ale lumii.

Singurul care a fost de acord sa vorbeasca cu reporterii currenttime.tv, cei care au realizat un reportaj despre satul de creatori de rochii, a fost Marin Guraluk, un fost profesor de matematica, devenit între timp proprietarul uneia dintre cele mai mari fabrici din Voloka. El povesteşte ca nu ştia nimic despre creatul rochiilor de mireasa pâna când a cunoscut-o pe soţia sa.

Barbatul spune ca pâna la nunta sa ştia doar ca viitoarea soţie coase ceva cu prietenele. Dar când în ziua nunţii a vazut-o pe aleasa inimii sale îmbracata cu o rochie cusuta de ea însaşi, i-a venit ideea de a deschide o afacere cu asemenea produse. 

„Acum patru ani, când a început Maidanul, apoi Crimeea şi Donbasul, ma gândeam sa-mi duc familia în România, iar eu sa merg pe front. Apoi m-am gândit: cine are nevoie de viaţa mea? Aici macar fac ceva, asa ca m-am luat în mâini şi ne-am apucat de lucru”, marturiseşte barbatul.

În prezent, preţurile pentru rochii variaza de la 300 de dolari unele simple, pâna la 1.000 de dolari cele mai complicate şi cu broderie manuala. Cea mai scumpa rochie realizata de Guraluk s-a vândut cu 8.000 de dolari.