Vladimir Putin găzduiește vineri la Moscova o paradă fastuoasă care marchează Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Kremlinul speră în același timp că evenimentul va mobiliza patriotismul în țară și va proiecta puterea Rusiei în străinătate, în timp ce militarii săi luptă și mor în Ucraina, scriu Reuters, BBC și New York Times, potrivit hotnews.ro.

UPDATE 12:52 

Replica Ucrainei: „La mulți ani de Ziua Europei! Glorie Ucrainei!”

Volodimir Zelenski a postat un mesaj despre cel de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Președintele ucrainean a declarat că „indiferent de limbă”, libertatea, egalitatea, democrația și „respectul pentru fiecare viață” sunt fundamentale.

S-a dovedit că „unitatea noastră este cea mai mare forță”, a adăugat el.

El a spus că acest lucru a fost demonstrat atunci când „toți ucrainenii s-au unit pentru viitorul lor în Europa și când toată Europa s-a unit în jurul Ucrainei”.

UPDATE 11:54 Vladimir Putin și-a părăsit scaunul pentru a-i saluta pe oficialii armatei care s-au aliniat în Piața Roșie din Moscova.

Parada tocmai s-a încheiat, iar VIP-urile depun acum flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Ce au observat corespondenții străini la Moscova: parada a fost „mult mai mare decât în anii precedenți” – așa cum promisese și Kremlinul.

UPDATE 11:07 Guvernul taiwanez a criticat vineri Rusia și China pentru denaturarea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, afirmând că forțele comuniste chineze nu au adus „nicio contribuție substanțială” la lupta împotriva Japoniei și au profitat în schimb de ocazie pentru a-și extinde propriile forțe.

UPDATE 10:41 Vladimir Putin urmărește parada alături de „prietenul său drag”, liderul chinez Xi Jinping.

Vladimir Putin, alături de Xi Jinping și alți lideri la parada din Moscova. FOTO: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

UPDATE 10:35 Putin a declarat că Rusia nu va uita niciodată și va aprecia contribuția Aliaților la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia apreciază foarte mult contribuția la victorie a luptătorilor din rezistență, a armatelor aliate și a „poporului curajos din China”, a spus Putin.

UPDATE 10:28 Putin a spus că datoria Rusiei este să apere demnitatea soldaților săi.

Liderul de la Kremlin spune că societatea rusă „sprijină participanții la operațiunea militară specială”.

El a asigurat că „adevărul și dreptatea sunt de partea noastră”.

Putin a vorbit apoi despre cel de-al Doilea Război Mondial și a amintit că „aproape 80% din populație a fost implicată în război”.

Apoi, el a cerut un moment de reculegere pentru cei care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentele din Piața Roșie au început. Vladimir Putin ține un discurs.

Una dintre cele mai mari parade

Peste 20 de demnitari străini, inclusiv Xi Jinping din China și Robert Fico din Slovacia, sunt așteptați la parada din acest an, un eveniment boicotat de majoritatea liderilor occidentali.

Oficialii promit că evenimentele din acest an – care marchează a 80-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste – vor fi „cele mai mari” de până acum, Vladimir Putin ordonând un armistițiu „umanitar” cu Ucraina în timpul sărbătorii.

Ucraina, care a calificat armistițiul drept o farsă, a spus că evenimentele din Rusia sunt o „paradă a cinismului” și a avertizat că nu poate garanta siguranța liderilor mondiali prezenți.

Kievul a semnalat de altfel că Rusia nu și-a respectat armistițiul declarat și că a atacat constant Ucraina, inclusiv vineri.

Principalul eveniment al zilei va fi defilarea soldaților și a echipamentului militar prin Piața Roșie, parada culminând cu un discurs al liderului rus.

De la trimiterea trupelor în Ucraina, Putin a trasat în mod frecvent paralele între războiul actual al Rusiei și lupta împotriva Germaniei naziste.

La un dineu în onoarea liderilor străini care au vizitat parada, Putin a propus un toast pentru „victorie”.

Teamă de un atac ucrainean

Securitatea este strictă la Moscova, organizatorii interzicând participanților să aducă la paradă dispozitive electronice de fumat, trotinete electrice sau animale de companie.

Autoritățile au blocat, de asemenea, conexiunile de internet mobil în capitală, invocând amenințarea unor atacuri ucrainene.

Temerile sunt că Ucraina ar putea încerca să lanseze un atac în timpul paradei.

Kievul susține că parada „nu are nimic de-a face cu victoria asupra nazismului” și că cei care au mărșăluit în Piața Roșie au fost „foarte probabil” implicați în crime împotriva ucrainenilor.

„Dragă prietene” Xi

Cei mai importanți invitați din acest an sunt Xi Jinping și președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva.

În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, premierul slovac Robert Fico va fi de asemenea prezent – singurul lider din Uniunea Europeană care participă.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, o țară cu legături istorice puternice cu Moscova, va fi de asemenea prezent.

Cu o zi înainte de paradă, Xi și Putin s-au întâlnit la Kremlin, unde cei doi au purtat discuții timp de mai mult de trei ore.

Putin i s-a adresat liderului chinez cu apelativul „dragă prietene”, în vreme ce cei doi au promis să continue eforturile de contracarare a SUA.

Lista participanților așteptați de Kremlin îi mai include pe liderii fostelor republici sovietice Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

De asemenea, sunt așteptați liderii din Bosnia, Burkina Faso, Congo, Cuba, Egipt, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Guineea-Bissau, Laos, Mongolia, Myanmar, Teritoriile Palestiniene, Venezuela, Vietnam și Zimbabwe.

Paradele de Ziua Victoriei în Rusia

Prima paradă de Ziua Victoriei a avut loc în 1945, la scurt timp după capitularea Germaniei. Ziua de 9 mai a fost declarată sărbătoare publică.

Iosif Stalin, care conducea Uniunea Sovietică la acea vreme, a pus capăt defilărilor până când acestea au fost reluate periodic în 1965. Stalin a dorit să minimalizeze semnificația victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, considerând că unii generali sovietici care au contribuit la înfrângerea Germaniei sunt potențiali rivali politici.

După 1965, victoria asupra nazismului a devenit treptat piatra de temelie a ritualurilor parotitice sovietice și rusești. Cu toate acestea, paradele au fost organizate doar sporadic și abia după 2008 s-au transformat într-o manifestare anuală grandioasă a puterii militare.

Parada de vineri va simboliza, de asemenea, redresarea Rusiei din ultimele două decenii. În 2005, la ea au participat numeroși lideri occidentali, inclusiv președintele George W. Bush, semnificând alianța Rusia-SUA din timpul războiului.

Tancuri și obuziere

Pe lângă tancurile T-34, în partea istorică a paradei, prin Piața Roșie vor trece tunuri de artilerie autopropulsate SU-100, care au fost utilizate și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acestea vor fi urmate de tancul T-90M Prorîv, intrat în arsenalul armatei ruse în 2021 și reprezintă primul tanc rusesc cu sistem de încărcare automată și un motor de peste 1.130 cai putere.

Vor fi prezentate, de asemenea, T-80BVM-uri modernizate, cu propulsoare cu turbină și un sistem dinamic de apărare împotriva proiectilelor anti-blindaj.

Nu vor lipsi nici tunurile de artilerie precum Malva de calibru 152, montate pe un șasiu BAZ cu opt roți, și transportoarele blindate BTR-82A.

Rachete, vehicule și trasportoare blindate

La parada din Piața Roșie vor fi prezente și rachetele intercontinentale Yars, care înlocuiesc în prezent sistemele cu lansare terestră Topol-M, având o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri.

Rachetele Yars, capabile să transporte mai multe focoase, sunt montate pe un șasiu cu opt axe produs în țara vecină Belarus, principalul aliat al Moscovei în războiul dus de aceasta în Ucraina.

În plus, la paradă vor defila și rachete balistice Iskander, capabile să transporte focoase nucleare și care sunt utilizate frecvent în războiul din Ucraina.

Ca parte a armamentului modern, se remarcă noile vehicule blindate Tornado și Titan, primul creat pe baza camioanele ruse Ural, al doilea reprezentând o modernizare aprofundată a șasiului Taifun.

Pe lângă aceste două modele, la paradă vor participa și alte modele din familia Taifun, cum ar fi Taifun-K, capabil să transporte până la 14 soldați și utilizat în mod obișnuit de unitățile de geniști, trupe speciale și de recunoaștere pe teren.

De asemenea, vor fi prezente vehicule blindate Tigr, capabile să atingă o viteză de până la 140 de kilometri pe oră și care transportă o varietate de arme, de la mitraliere la rachete antitanc.

La repetițiile paradei a fost văzut și noul transportor blindat de trupe Kurganeț-25, compus din module care facilitează producerea și repararea sa în condiții de luptă.

Drone kamikaze și de spionaj

Un loc special le este atribuit dronelor, care și-au demonstrat eficiența în războiul din Ucraina, unde îndeplinesc misiuni de spionaj și de atacuri pe distanțe lungi.

Vor fi prezente în special dronele Gheran-2, pe care mulți le consideră a fi o copie a dronelor Shahed pe care Iranul le-a furnizat Rusiei în număr mare la începutul războiului în Ucraina.

De asemenea, vor fi prezente dronele spion Orlan și dronele kamikaze Lanțet, care vor trece prin piață la bordul camioanelor off-road Kamaz.