Prima femeie care i-a acuzat acum aproape trei decenii pe Jeffrey Epstein și Ghislaine Maxwell de agresiune sexuală a mărturisit zilele acestea că a îndemnat atunci autoritățile să investigheze persoane influente din jurul lor - inclusiv pe Donald Trump, scrie adevarul.ro.
Maria Farmer, artistă vizuală americană, a fost printre primele femei care i-au denunțat pe Epstein și partenera sa Maxwell pentru infracțiuni sexuale în 1996, când, potrivit unui nou interviu acordat publicației New York Times, l-a identificat și pe Trump, printre alții apropiați de Epstein, ca fiind demni de atenție, scrie The Guardian.
Artista a mai declarat că a fost re-intervievată de FBI în legătură cu Epstein în 2006. Atunci, a adus numele lui Trump în discuție în mod special din cauza unei întâlniri tulburătoare cu acesta într-o noapte târzie din 1995, în birourile lui Epstein.
Farmer a declarat pentru Times că „s-a întrebat mult timp” cum au gestionat agențiile de aplicare a legii plângerile sale din 1996 și 2006.
În 2008, Epstein a încheiat o înțelegere cu procurorii federali din sudul Floridei, care i-a permis să scape de acuzațiile federale mai severe, pledând în același timp vinovat de infracțiuni de stat de prostituție și solicitare de prostituție.
Anchetatorii spun că s-a sinucis în 2019, într-o celulă de închisoare, în timp ce aștepta procesul pentru trafic sexual de copii. Maxwell a fost condamnată în 2022, la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual.
Relatarea lui Farmer ar putea indica în ce context ar putea apărea numele lui Trump în dosare nepublicate legate de Epstein, o chestiune care a generat furie și diviziune fără precedent în rândul susținătorilor de obicei loiali ai președintelui.
Orice dovadă documentară a eforturilor lui Farmer de a atrage atenția FBI asupra asociaților lui Epstein s-ar putea dovedi spinoasă din punct de vedere politic pentru Trump, care a încercat - dar nu a reușit - să distragă atenția de la legăturile sale cu infractorul sexual condamnat. Relatarea lui Farmer ar putea alimenta și mai multă neîncredere în versiunea oficială a evenimentelor, inclusiv în concluziile conform cărora Epstein s-a sinucis.
Dosarele Epstein conțin aproape sigur numeroase înregistrări care nu au fost făcute publice și probabil includ nume și detalii despre indicii, dovezi, mărturii și relații care au fost adunate în timpul anchetei - dar care este posibil să nu fi fost coroborate sau utilizate în urmărirea penală împotriva lui și a lui Maxwell.
Agențiile de aplicare a legii nu l-au acuzat pe Trump de nicio faptă ilegală legată de Epstein și acesta nu a fost niciodată numit ținta vreunei anchete.
Casa Albă a contestat relatarea lui Farmer și a declarat pentru Times că Trump și-a încheiat prietenia cu Epstein cu mulți ani în urmă.
Relația lui Trump cu Epstein a fost supusă unei noi examinări intense de când procurorul său general, Pam Bondi, și directorul FBI, Kash Patel, și-au retras promisiunile anterioare de a publica dosarele anchetei Epstein.
Cum s-au cunoscut Farmer și Epstein
Farmer avea în jur de 25 de ani când a lucrat pentru Epstein în 1995 și 1996, inițial achiziționând opere de artă în numele său, dar mai târziu ocupând recepția casei sale din Upper East Side și supraveghind venirea și plecarea fetelor, tinerelor și celebrităților.
Într-o noapte din 1995, Farmer a spus că a fost chemată la birourile lui Epstein, într-o clădire luxoasă din Manhattan. A sosit în pantaloni scurți de alergare. Trump a apărut apoi îmbrăcat într-un costum, potrivit lui Farmer.
Farmer a spus că s-a speriat când Trump stătea deasupra ei, holbându-se la picioarele ei goale. Epstein a intrat în cameră și și-a amintit că i-a spus lui Trump: „Nu, nu. Nu este pentru tine.”
Cei doi bărbați au părăsit camera, iar Farmer a spus că l-a auzit pe Trump comentând că el credea că are 16 ani. Farmer a declarat pentru Times că nu a mai avut interacțiuni alarmante cu el și că nu l-a văzut niciodată angajându-se în comportamente nepotrivite cu alte fete sau femei.
Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, a declarat pentru Times: „Președintele nu a fost niciodată în biroul său”, referindu-se la Epstein. „Adevărul este că președintele l-a dat afară din clubul său pentru că era ciudat.”
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat: „Reporterii proști de la NYTimes reciclează cu disperare știrile pentru a încerca să-l lege pe președintele Trump de Jeffrey Epstein”.
Trump a fost citat în 2002 numindu-l pe Epstein un „tip grozav” - și există videoclipuri cu cei doi petrecând împreună în New York, cu ani înainte ca el să intre în politică.
Articolul din The Times, publicat duminică, a apărut la doar câteva zile după ce Wall Street Journal a relatat că Trump i-a trimis lui Epstein în 2003 o felicitare de ziua de naștere cu tentă sexuală.