Statele Unite au anuntat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima data munitii cu dispersie, transmite digi24.ro.
CNN a scris pentru prima data saptamana trecuta ca administratia Biden ia in considerare aprobarea transferului armelor controversate in Ucraina, ale carei forte se lupta sa obtina castiguri majore intr-o contraofensiva de cateva saptamani.
Ce sunt bombele cu dispersie?
Munitiile cu dispersie, numite si bombe cu dispersie, sau bombe cu fragmentatie sunt recipiente care transporta zeci pana la sute de bombe mai mici, cunoscute si sub numele de submunitii. Bombele pot fi aruncate din aeronave, lansate din rachete sau trase de artilerie sau lansatoare de rachete. Containerele se deschid la o inaltime prestabilita, in functie de zona tintei vizate, iar bombele din interior se raspandesc pe acea zona. Ele sunt actionate de un temporizator pentru a exploda mai aproape de sol sau pe sol, raspandind schije care sunt concepute pentru a ucide trupe sau pentru a elimina vehiculele blindate, cum ar fi tancurile.
Ce tip de bombe cu dispersie va trimite SUA Ucrainei?
SUA detine un stoc de munitii cu dispersie cunoscute sub numele de DPICM, sau munitii conventionale imbunatatite cu dublu scop, pe care nu le mai utilizeaza dupa ce le-a eliminat treptat in 2016.
Potrivit unui articol de pe site-ul eArmor al Armatei SUA, DPICM-urile pe care Washington le va da Kievului sunt trase din obuziere de 155 mm, fiecare recipient transportand 88 de bombe. Fiecare bomba are o raza letala de aproximativ 10 metri patrati, astfel incat o singura canistra poate acoperi o suprafata de pana la 30.000 de metri patrati, in functie de inaltimea la care sunt eliberate bombele.
Munitia dintr-un DPICM are incarcaturi care, atunci cand lovesc un tanc sau un vehicul blindat, „creeaza un jet metalic care perforeaza armura metalica”, se spune in articol, adaugand ca poate fi nevoie de 10 sau mai multe munitii pentru a distruge un vehicul blindat, dar o singura munitie este suficienta pentru a dezactiva armele vehiculului blindat sau a-l face imobil.
Au mai fost folosite bombe cu dispersie in razboiul din Ucraina?
Da, atat ucrainenii, cat si rusii au folosit bombe cu dispersie de cand fortele Moscovei au invadat in februarie 2022. Mai recent, fortele ucrainene au inceput sa foloseasca munitii cu dispersie furnizate de Turcia pe campul de lupta.
Insa oficialii ucraineni au presat SUA sa furnizeze munitiile cu dispersie inca de anul trecut, sustinand ca vor reprezenta o arma necesara pentru sistemele de artilerie si rachete furnizate de Occident si vor ajuta la reducerea superioritatii numerice a artileriei ruse.
De ce sunt munitiile cu dispersie mai controversate decat alte bombe?
Pe masura ce bombele cad pe o zona mai mare, pot pune in pericol necombatantii.
In plus, undeva intre 10% si 40% din munitii raman neexplodate, potrivit Comitetului International al Crucii Rosii. Munitiile neexplodate pot fi apoi detonate prin activitatea civila ani sau chiar decenii mai tarziu.
Cluster Munition Coalition, un grup activist care incearca sa interzica astfel de arme, spune ca submunitiile au ramas neexplodate in Laos si Vietnam chiar si la 50 de ani de la folosirea lor.
Oficialii SUA sustin ca munitiile cu dispersie americane au o rata de esec de sub 2,5%, pe care a descris-o ca fiind mult sub rata de pierdere a munitiilor cu dispersie a Rusiei, despre care oficialii americani spun ca este intre 30-40%.
Legea SUA interzice transferul de munitii cu dispersie cu rate de esec mai mari de 1% - adica mai mult de 1% din bombele din arma nu explodeaza - dar presedintele Joe Biden este capabil sa ocoleasca aceasta regula. Intr-o declaratie data vineri, Human Rights Watch a declarat ca atat Ucraina, cat si Rusia au ucis pana acum civili folosindu-se de munitii cu dispersie in razboi.
„Munitiile cu dispersie raman una dintre cele mai perfide arme din lume. Ucid si mutileaza fara discernamant si provoaca suferinta umana pe scara larga”, a declarat Gilles Carbonnier, vicepresedintele Comitetului International al Crucii Rosii, la o conferinta in Elvetia anul trecut.
„Orice utilizare a munitiilor cu dispersie, oriunde, de catre oricine, trebuie condamnata”, a spus Carbonnier. O mare parte din lume a interzis folosirea acestor arme prin Conventia privind munitiile cu dispersie (CCM), care interzice, de asemenea, stocarea, producerea si transferul acestora.
Desi 123 de natiuni s-au alaturat acestei conventii, Statele Unite, Ucraina, Rusia si alte 71 de tari nu s-au alaturat acestei conventii. Utilizarea munitiilor pentru a ataca trupele sau vehiculele inamice nu este ilegala conform dreptului international, dar lovirea civililor cu armele ar putea constitui o crima de razboi, potrivit Human Rights Watch.
Unde au fost folosite bombe cu dispersie inainte?
Bombele cu dispersie au fost folosite inca din cel de-al Doilea Razboi Mondial si in alte zeci de conflicte de atunci. SUA au folosit ultima data armele in Irak din 2003 pana in 2006. Fortele americane au inceput sa le elimine treptat din 2016 din cauza pericolului pe care il reprezinta pentru civili, potrivit unei declaratii din 2017 a Comandamentului Central al SUA.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.