Lista Patrimoniului Mondial UNESCO s-a îmbogățit cu 26 de situri noi. De la castelele de basm din Germania, la spectaculoasa faleză de cretă din Danemarca și până la o pădure tropicală creată de om, aceste locuri au fost recunoscute pentru valoarea lor culturală, naturală și istorică. Sunt destinații care spun povești milenare și atrag prin frumusețe și unicitate.
Castelul de poveste Neuschwanstein și alte trei reședințe ale regelui Ludovic al II-lea al Bavariei fac parte acum din patrimoniul cultural mondial. Aflat în sudul Germaniei, în inima Alpilor Bavarezi, castelul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe un platou stâncos.
„Cred că acesta trebuie să fie în Germania. Este foarte grozav, cu o istorie lungă și clădiri magnifice. Foarte bine.”
În vestul Franței, megaliții de la Carnac au intrat și ei pe lista UNESCO. Sunt cel mai mare ansamblu de menhire din lume – peste 3 mii. Ridicați între anii 5.000 și 2.300 înainte de Hristos, acești giganți din piatră oferă o perspectivă asupra civilizației preistorice care a trăit în acea parte a Franței. Locul poate fi vizitat gratuit din octombrie până în martie, iar în restul anului se vizitează doar cu ghid.
„Este ceva profund, sacru în asta. Deci, faptul că poate avea o dimensiune mondială nu poate fi decât perfect. Și mai ales transmite o filosofie, ceva ce ține de istorie, de respect.”
În Danemarca, faleza de cretă, modelată de ghețari antici, este și ea de acum un sit protejat. Întinsă pe 6 kilometri, zona are inclusiv un muzeu subteran, care explică povestea geologică a Danemarcei.
Două dintre cele mai spectaculoase zone naturale din Africa au primit, de asemenea, recunoaștere mondială. Este vorba de o rezervație din Mozambic și de pădurile din Sierra Leone. Cele peste 6.500 de specii de plante și animale transformă locația într-un paradis natural.
Noua listă UNESCO e completată cu o regiune din Australia, bogată în semnificații spirituale pentru populațiile indigene.
Un loc aparte îl ocupă și această pădure tropicală din Malaezia, complet creată de om. Peste 600 de specii de arbori transformă locul într-o întindere verde, unică în lume. Remarcabil este faptul că pădurea se ridică pe un fost teren minier. Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO figurează în total 1.223 de situri, răspândite în 168 de țări.