Petrolierul Vilamoura, parte a așa-numitei „flote-fantomă” a Rusiei, a fost afectat de o explozie puternică în sala motoarelor, în timp ce naviga în Marea Mediterană, afirmă serviciul de informații (GUR) din Ucraina. Nava se afla la aproximativ 150 de kilometri nord-est de apele teritoriale ale Libiei și se îndrepta din portul libian Zuwetina, potrivit DefenseXpress, scrie techrider.ro.
Vilamoura transporta peste un milion de barili de țiței la momentul exploziei și naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, o practică frecvent utilizată de vasele implicate în comerțul netransparent cu petrol rusesc, pentru a-și disimula originea și proprietarii reali.
Incidentul scoate în evidență vulnerabilitățile tot mai evidente ale flotei-fantomă a Rusiei
Nava are un istoric recent de activitate în terminalele petroliere rusești, precum Ust-Luga și zona Novorossiisk, semn că era folosită, cel mai probabil, în operațiuni de ocolire a sancțiunilor internaționale impuse exporturilor de petrol ale Rusiei, prin porturi și intermediari din țări terțe.
Incidentul scoate în evidență vulnerabilitățile tot mai evidente ale flotei-fantomă a Rusiei, o rețea de nave vechi, reînmatriculate, gestionate de companii-paravan și folosite pentru a transporta petrol rusesc în ciuda restricțiilor internaționale.
La 1 iulie, Vilamoura era remorcată de vasul de asistență Boka Summit, sub pavilion maltez, spre Grecia, unde va fi evaluată starea navei și amploarea pagubelor. Deși nava nu s-a scufundat, incidentul ridică îngrijorări serioase legate de siguranță, riscuri ecologice și lipsa de transparență a operațiunilor flotei-fantomă.
Nu este clar dacă explozia a fost cauzată de o defecțiune tehnică, un accident sau un posibil act de sabotaj
Petrolierul este deținut de compania grecească TMS Tanker Ltd., cu sediul la Marousi. Deocamdată, nu este clar dacă explozia a fost cauzată de o defecțiune tehnică, un accident sau un posibil act de sabotaj. Autoritățile nu au oferit încă o explicație oficială.
Incidentul reaprinde discuțiile despre rolul firmelor maritime înregistrate în Occident în facilitarea exporturilor de petrol ale Rusiei, în pofida sancțiunilor. Este posibil ca acest caz să ducă la apeluri pentru un control mai strict al flotei comerciale globale, inclusiv măsuri de transparență, verificări tehnice mai riguroase și aplicarea mai fermă a sancțiunilor în domeniul transportului maritim.