Europa trece printr-un val de caniculă care face tot mai multe victime. În Franța, temperaturile au trecut de 41 de grade. Trei persoane, printre care un copil de 10 ani, au murit, iar alte 300 au avut nevoie de ajutor medical. Și în Elveția canicula a fost puternică, astfel că unul dintre reactoarele de la o centrală nucleară a fost oprit din cauza apelor calde ale râurilor.
O mare parte din Franța se confruntă cu un val de caniculă extremă. 16 departamente, inclusiv Parisul, se află sub cod roșu de alertă. În sudul și centrul țării, temperaturile au trecut de 41 de grade Celsius, iar în capitală s-au înregistrat 38 de grade.
„Anul acesta mi se pare o nebunie, mai ales având în vedere că am trecut de la o vreme foarte rece direct la căldură.”
„De obicei, temperatura ajungea doar la 25 de grade, cum ar fi o vară caldă în iulie în trecut, dar acum sunt 30 de grade și mai mult, de aceea nu este normal.”
Potrivit presei, în unele regiuni din Franţa s-au raportat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în luna iulie.
„Avem peste 300 de persoane care au fost îngrijite urgent de pompieri și două decese în urma unui disconfort legat de căldură.”
Canicula a făcut deja victime. Doi bărbați au murit pe stradă, în urma expunerii directe la soare. Printre victime se afla și o fetiță din Statele Unite, care a decedat la Palatul Versailles. Copila s-a plâns de căldură, iar la scurt timp și-a pierdut cunoștința.
Valul de căldură a cuprins și Germania, unde temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade Celsius. Autoritățile avertizează asupra riscului crescut de incendii de vegetație din cauza caniculei.
„Este extrem de cald astăzi. Trebuie să folosești cremă de protecție solară, altfel te vei arde. Cu temperaturi peste 37 de grade Celsius, este esențial să porți o pălărie.”
Pe măsură ce anul școlar continuă în mai multe regiuni din Germania, Asociația Profesorilor cere măsuri pentru protejarea elevilor de căldură. Sindicatul avertizează că cele mai multe școli nu sunt pregătite pentru temperaturile extreme. În multe cazuri, orele au fost reduse sau cursurile de după-amiază au fost anulate.
Nici Elveția nu a scăpat de caniculă. Unul dintre reactoarele centralei nucleare Beznau, situată aproape de granița cu Germania, a fost oprit din cauza temperaturii ridicate a apei din râu. Anunțul a fost făcut de compania care administrează centrala. Celălalt reactor funcționează la jumătate din capacitate
Administrația centralelor nucleare a spus că este important să se evite încălzirea excesivă a apelor râului în timpul caniculei, pentru a proteja fauna și flora.
Și în România se anunță cod portocaliu și cod galben de caniculă. În Transilvania și jumătate din Muntenia, temperaturile vor oscila între 37 și 40 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Europa este sub alertă roșie de caniculă, iar locuitorii și turiștii sunt sfătuiți să fie precauți la soare. Valorile termice vor stabili noi recorduri, iar riscurile pentru sănătate și mediu vor rămâne ridicate în următoarele zile.