Ziua indragostitilor sau Valentine's Day este sarbatorita, in fiecare an, la data de 14 februarie, cu precadere in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada si Australia. In timp, a fost adoptata in mai multe tari europene. Si Romania a adoptat populara sarbatoare desi, in paralel, a redescoperit si echivalentul autohton al Dragobetelui care este celebrat cateva zile mai tarziu, pe 24 februarie.
Valentine's Day este sarbatorita si pe continentul asiatic, in China si Coreea de Sud, dar si America de Sud si Africa.
In alte tari, Valentine's Day este vazuta ca ziua in care membrii familiei isi arata dragostea unul fata de celalalt, dar si fata de prieteni. Unele traditii includ si cadouri pentru copii. In acelasi timp, multe alte tari au propria lor sarbatoare dedicata iubirii, noteaza Agerpres.
Legende despre preotul Valentin
O serie de legende marcheaza inceputurile acestei sarbatori. Una dintre legende spune ca Valentin era preot in Roma, in perioada secolului al III-lea. Atunci cand imparatul Claudius II a hotarat ca barbatii tineri pot fi soldati mult mai buni decat cei cu sotii si familii, a interzis pentru primii casatoria.
Preotul Valentin, realizand injustetea acestei legi, l-a infruntat pe Claudius si a continuat sa-i casatoreasca, in secret, pe tinerii indragostiti. Cand actiunile sale au fost descoperite, imparatul roman a dat ordin ca preotul sa fie ucis.
Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400) a fost prima persoana care a mentionat Ziua Sfantului Valentin ca fiind ziua celebrarii iubirii, in poemul sau "Parlement of Foules" (cca. 1380), intre versurile sale aflandu-se urmatoarele:
"For this was sent on Seynt Valentyne's day
Whan every foul cometh ther to choose his mate".
In termeni moderni, versurile ar spune:
"Aceasta a fost de ziua Sfantului Valentin,
cand fiecare pasare vine acolo sa-si aleaga perechea".
Aceste randuri reflectau credinta larg raspandita in Evul Mediu ca pasarile isi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Aceasta credinta s-a suprapus peste Ziua Sfantului Valentin, care a devenit "sfantul patron al indragostitilor", potrivit scrapbook.com.
My very gentle Valentine
Astazi, indragostitii isi exprima dragostea cu ajutorul cutiilor de bomboane, florilor, diverselor mici atentii mai mult sau mai putin costisitoare, excursiilor surpriza, cinelor romantice, insa, in perioada de inceput a acestei sarbatori erau apreciate micile misive scrise de mana numite "valentine".
In Evul Mediu erau populare saluturile, mesajele scrise incepand sa apara abia dupa 1400. In 1415, Charles, duce de Orleans, i-a scris un poem sotiei sale, Bonne of Armagnac, in timp ce era inchis in Turnul Londrei, in urma capturarii sale in Batalia de la Agincourt.
In poemul scris in limba franceza, Charles foloseste termenul de "Valentina" referindu-se la sotia sa, exprimarea dragostei sale fiind una sumbra datorita imprejurarilor:
"My very gentle Valentine,
Since for me you were born too soon,
And I for you was born too late.
God forgives him who has estranged
Me from you for the whole year.
I am already sick of love,
My very gentle Valentine."
Charles a stat inchis timp de 25 de ani. Nu si-a mai vazut niciodata sotia, ea murind undeva intre 1430-1435. Mesajul scris face parte acum din colectia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra. Cativa ani mai tarziu, se pare ca regele Henry al V-lea a angajat un scriitor pe nume John Lydgate pentru a compune o "valentina" catre Catherine de Valois, noteaza greetingcard.org.
In Marea Britanie, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era ceva obisnuit ca prietenii si indragostitii din toate clasele sociale sa schimbe mici marturii de afectiune sau note scrise de mana, iar pana la 1900 felicitarile tiparite au inceput sa inlocuiasca scrisorile scrise in urma imbunatatirilor aduse tehnologiei de imprimare.
Mama indragostitilor
Americanii au inceput, probabil, sa schimbe "valentine" facute manual la inceputul anilor 1700. In anii 1840, Esther A. Howland (1828-1904) a inceput sa vanda primele "valentine" produse in serie din America.
Femeia de afaceri, cunoscuta si sub numele de "Mama Indragostitilor", a realizat creatii elaborate cu dantela reala, panglici si poze colorate.
Potrivit Greeting Card Association, doar in SUA, astazi, sunt trimise aproximativ 190 de milioane de felicitari de Ziua Indragostitilor, aceasta zi fiind a doua cea mai mare sarbatoare a anului, dupa Craciun.