Orasul Venetia a fost inundat vineri in urma unei noi cresteri a nivelului apelor, la doar cateva zile dupa ce asezarea-laguna a fost afectata de cel mai grav episod de inundatii din ultimii peste 50 de ani.
Piata centrala San Marco a fost acoperita de ape, iar accesul turistilor a fost restrictionat, in timp ce magazinele si hotelurile au fost din nou inundate.
Autoritatile locale au indicat ca fenomenul de “aqua alta” (maree inalta) a ajuns la 154 de centimetri peste nivelul normal, sub cel de 187 de centimetri inregistrat in noaptea de marti spre miercuri - al doilea cel mai mare nivel consemnat in Venetia.
Apele au acoperit vineri 70% din suprafata orasului punandu-i la grea incercare pe localnici, nevoiti sa inceapa o noua operatiune de curatare.
″Suntem in aceasta stare de urgenta de cateva zile si nu mai suportam″, a spus Nava Naccara din Venetia intr-o declaratie acordata Reuters.
Cabinetul Italian a declarat joi stare de urgenta in Venetia dupa ce nivelul ridicat al apelor a afectat magazine, biserici, monumente si alte zone de interes istoric si turistic. Au fost alocate 20 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor imediate. Primarul Luigi Brugnaro a estimat vineri ca pagubele ar putea fi semnificativ mai mari.
″Venetia a fost distrusa zilele trecute. Vorbim despre pagube totalizand miliarde de euro″, a declarat Brugnaro intr-un mesaj video publicat pe Twitter. ″Este o situatie de urgenta, dar o gestionam’’, a adaugat edilul.
Sirenele au sunat in Venetia de la primele ore ale zilei de vineri avertizandu-i pe cetateni cu privire la pericolul mareei inalte prognozate, iar cripta de sub Bazilica San Marco a fost rapid inundata.
Dupa inundatiile de vineri sunt prognozate noi episoade de maree de pana la 110-120 de centimetri in cursul acestui weekend. In conditii normale, episoade de maree de 80-90 centimetri sunt considerate in general semnificative, dar relativ usor de gestionat.
Primarul a invocat schimbarile climatice drept cauza pentru cresterea nivelului apelor cu care se confrunta orasul in ultimii ani. Potrivit estimarilor, nivelul mediu al marii ar fi crescut cu peste 20 de centimetri fata de in urma cu un secol, iar tendinta este posibil sa se accentueze.
Premierul italian, Giuseppe Conte a anuntat de asemenea in Consiliul de ministri de joi ca au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zona si pentru a sprijini activitatile comerciale.
Conte a anuntat de asemenea ca pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezenta autoritatilor locale, pentru “a discuta problemele structurale din Venetia” care sunt provocate, nu doar de fenomenul “aqua alta” (maree inalta), ci si de trecerea prin apropiere a marilor vase de croaziera.
Giuseppe Conte a confirmat ca in scurt timp va comunica numele comisarului pentru finalizarea proiectului “Moise”, uriasa structura de inginerie care trebuie sa protejeze orasul de fenomenul ″aqua alta″, dar a carei realizare a fost amanata, fiind vizata de polemici si de fapte de coruptie.
Venetia este afectata frecvent de fenomenul mareelor inalte. Orasul construit pe piloni si pe sute de insule legate intre ele s-a scufundat circa 28 de centimetri in ultimul secol.