Un grup de oameni de stiinta a ajuns la concluzia ca „temperaturile absolut anormale” pun viata de pe planeta Pamant „sub asediu”. Avertismentul a fost facut marti, printr-un raport care analizeaza evenimentele meteorologice extreme din 2023 si actiunile umanitatii considerate insuficiente ca raspuns la acestea, relateaza digi24.ro.
Studiul, publicat in jurnalul stiintific BioScience, a examinat 35 de "semne vitale" la nivel planetar, inclusiv poluarea cu dioxid de carbon (CO2), consumul de energie si carne pe cap de locuitor, defrisarea prin incendiu sau zilele cu caldura extrema. Un numar de 20 dintre acesti indicatori au atins un nivel record in 2023, a constatat aceasta coalitie stiintifica internationala.
Schimbarile climatice inspaimanta oamenii de stiinta
„Intr-adevar, suntem socati de ferocitatea evenimentelor meteorologice extreme din 2023. Am intrat pe un teritoriu neexplorat, care ne inspaimanta", a scris grupul de specialisti.
In timp ce 2023 este pe cale sa devina cel mai calduros an inregistrat vreodata, regiuni intregi au fost afectate de valuri de caldura mortale, furtuni, inundatii, uneori dezastrele inlantuindu-se.
In ceea ce priveste oceanele, temperaturile "sunt complet anormale" de luni de zile, fara ca oamenii de stiinta sa poata explica pe deplin acest fenomen, a subliniat Johan Rockstrom, directorul Institutului din Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).
Pentru acesti oameni de stiinta, concluzia este clara: "viata de pe planeta Pamant este sub asediu".
Fiecare fractiune de grad conteaza
Omenirea a facut insa doar "progrese minime" in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera - concentratiile ating niveluri record, iar subventiile pentru combustibilii fosili au crescut vertiginos.
„Trebuie sa ne schimbam perspectiva asupra urgentei climatice, care nu mai este o problema de mediu izolata, ci o amenintare sistemica si existentiala", se arata in raportul publicat cu o luna inainte de a 28-a Conferinta a Partilor (COP 28) asupra climei, care va avea loc la Dubai.
Cel mai ambitios obiectiv al Acordului de la Paris - limitarea incalzirii la 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din era preindustriala - va trebui masurat pe mai multi ani pentru a fi considerat atins. Insa aceasta limita ar putea fi depasita acum anual, a avertizat William Ripple, coautor principal al raportului, ceea ce ar deschide calea catre un cerc vicios de agravare a incalzirii: topirea calotelor glaciare de la poli, degradarea padurilor, dezghetarea rezervoarelor de carbon din permafrost, extinctia coralilor si altele.
„Odata depasite, aceste puncte critice ar putea schimba clima noastra intr-un mod dificil, daca nu imposibil, de inversat", a avertizat acest profesor de la Universitatea din Oregon, Statele Unite.
„Nu vom evita anumite puncte critice; este, mai degraba, vorba despre incetinirea pagubelor", a declarat pentru AFP Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, Anglia, amintind de necesitatea unei reduceri drastice a emisiilor. Pentru ca fiecare fractiune de grad conteaza, iar "jocul nu s-a terminat".
Trei pana la sase miliarde de oameni s-ar putea gasi "dincolo de regiunea locuibila" a globului pana la sfarsitul secolului, se avertizeaza in raport.
Cea de-a 28-a Conferinta a Partilor (COP 28) la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (CCONUSC) va avea loc la Dubai in perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.