A fost discriminată din cauza unei dizabilități, dar greutățile nu au învins-o, ci au făcut-o mai puternică. O cunoaștem astăzi pe Victoria Suruceanu, care s-a născut cu un picior mai scurt decât celălalt. Primele sentimente de diferențiere i-au fost oferite în copilărie, și nu de cei mici, ci mai mult de adulți. Au continuat apoi la locul de muncă, unde, spune ea, a simțit discriminare. Au fost perioade lungi în care a încercat să-și ascundă condiția, până în momentul când Victoria a decis să-și pună dizabilitatea în ochii lumii și să o transforme în forță și inspirație.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Am 36 de ani, sunt Victoria Suruceanu și sunt stilist vestimentar, sunt mama unui copil minunat, soție și mă descopăr în fiecare zi, încerc să fac din dizabilitate o abilitate.”
Iar asta pentru că în ultimii ani, în mintea Victoriei s-a produs schimbarea și a reușit să depășească limitele impuse de prejudecăți. Dar să o luăm de la început.
Victoria s-a născut cu un picior mai scurt decât celălalt, copilăria a fost mai mult prin spitale și se deplasa cu ajutorul unor cârje. La școală a avut parte de colegi buni, însă a avut de îndurat momente mai puțin plăcute, create de adulți.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „La școală am avut o stituație, o profesoară s-a pus în genunchi să vadă ce am sub pantalon. Dacă de la un copil te mai poți aștepta, de la matur mi se pare.”
Și au tot urmat altele.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „M-am pornit o dată la un hram, într-un sat din apropiere și șoferul autobuzului mi-a zis că n-ar trebui să merg, având o dizabilitate trebuie să stau doar acasă.”
Pe la 20 de ani, Victoria a reușit să cumpere o proteză cu ajutorul donațiilor și a oamenilor care au vrut să o susțină. A studiat contabilitate, dar a ales să profeseze în domeniul jurnalistic. De-a lungul anilor a muncit comunicator în organizații publice, dar și în companii private. Perioada de adult a venit și ea cu alte provocări, de data aceasta la locul de muncă.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Am simțit la mai multe joburi că sunt selectată nu pentru cunoștințe, pentru CV, ci pentru că am o dizabilitate și atunci dă bine la compania lor. Că sunt anti-discriminare, sunt pentru toleranță. Asta era foarte vizibil că nu mă vor pentru ceea ce sunt. Pentru ei.”
Așadar, a fost nevoită să recurgă la unele metode pentru a schimba optica lumii și pentru a încerca să-și pună pe masă mai întâi de toate personalitatea.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Obișnuiam să vin înaintea angajatorului, să nu vadă el piciorul și să vorbească cu mine, nu prin prisma piciorului, asta făceam și cu potențiali prieteni.”
Toate s-au oprit acum trei ani, când Victoria a simțit că nu mai vrea să-și ascundă dizabilitatea prin haine sau acțiuni, ci simplu – să o arate lumii în cel mai frumos mod.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Datorită copilului. În ziua când a împlinit un an am decis că e timpul să îmbrac o fustă scurtă, am ieșit afară, îmi tremurau picioarele, dar am înțeles că nu se întâmplă nimic. A fost o senzație că mă gândeam, Doamne cum e să simți vântul pe picior. Voiam și să râd și să plâng. Când lăsăm bariera jos brusc simți o ușurare și o eliberare.”
Iar acest sentiment e deseori în viața ei, mai ales că Victoria și-a vopsit proteza în culoarea auriu. Atrage priviri, dar mai ales oferă curaj altor persoane, cum s-a întâmplat și de această dată.
„- S-a apropiat un domn de tine adineauri, ce a dorit?
- M-a felicitat pentru curajul de a nu ascunde proteza și mi-a zis că are și el una. De când am început să nu o mai ascund mi se întâmplă des. Aș vrea să cred că e o menire, prin propriul meu exemplu. Să simtă oamenii că nu sunt singuri.”
Și alte aspecte ale vieții au început să se aranjeze diferit. Ocupată mereu să-și croiască haine pentru a ascunde proteza, Victoria a descoperit o pasiune pentru vestimentație, care azi s-a transformat în meserie.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Mie îmi place să cred că fac mai mult decât o stilizare, în mare parte sunt femei care au nevoie de o schimbare, job nou, partener, după divorț sau concediu de maternitate. Nu e un job stabil, dar e pentru suflet. Vreau să transmit și parte de acceptare a corpului, cu haine nu doar ne acoperim, dar transmitem și emoțiile noastre.”
Să vorbim mai mult, să nu ne ascundem, să ne depășim limitele, care sunt doar în mintea noastră și cel mai important să ne ascultăm intuiția, spune Victoria, care zilnic urmează acești pași.
Victoria SURUCEANU, STILIST VESTIMENTAR: „Din frică nu am avut curajul mulți ani să-mi ascult intuiția. Inhibam, o puneam pe mute, dar acum când i-am dat voce am înțeles că pot avea încrede în ea, trebuie să am încredere în ea. Pe alocuri să fim vulnerabili și asta e puterea noastră.”