Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, i-a oferit o replică omologului polonez, Donald Tusk, și susține că nu intenționează să scoată țara din UE, ci vrea ca el și alți politicieni conservatori să transforme blocul comunitar pentru a fi „din nou ce a fost odinioară”, transmite hotnews.ro.

Donald Tusk, actualul premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European, îl acuzase pe Viktor Orban că „vorbește deschis despre părăsirea Uniunii Europene”.

„Dragă Donald (Tusk). Să nu-ți faci prea multe iluzii. Ungaria nu va ieși din UE. Dar o vom transforma împreună cu ‘Patrioții pentru Europa’ astfel încât să fie din nou ce a fost atunci când Polonia și Ungaria i s-au alăturat”, a scris Viktor Orban pe X, vineri, referindu-se la grupul politic suveranist din Parlamentul European.

Viktor Orban susține că în 2004, când au intrat Ungaria și Polonia în UE, „birocrații de la Bruxelles serveau poporul, nu pe ei înșiși”, și „nu se amestecau în dezbaterile politice interne ale statelor membre”.

Viktor Orban spune că are „nevoie de o ofertă bună” pentru a ieși din UE

Miercuri, într-un discurs la un forum din orașul Pilisvörösvár, premierul Ungariei a spus că președintele SUA, Donald Trump, l-a întrebat când va scoate țara din UE. El susține că i-a oferit următorul răspuns:  „Domnule președinte, avem nevoie de o ofertă bună”.

Viktor Orban susține că Donald Trump îi pune cu regularitate această întrebare în discuții telefonice, iar el îi dă mereu același răspuns, și anume că Ungaria va ieși din UE atunci când va fi mai avantajos pentru ea să fie în afara blocului comunitar, mai ales ținând cont de faptul că 85% din exporturile Ungariei merg către statele UE.

Viktor Orban, care a păstrat relații apropiate cu Vladimir Putin și Rusia, se află într-un conflict constant cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) asupra dreptului național, acuzații la care se adaugă cele ce privesc relațiile apropiate ale lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin.

Comisia Europeană a blocat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care această țară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.

În plus, în decembrie 2022, în cazul Ungariei a fost activat noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor țări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei. Bruxelles-ul a deblocat circa o treime din fondurile respective la finalul anului 2023, când Budapesta amenința că va bloca ajutorul UE pentru Ucraina.

Între timp, „în urma unor bătălii politice dure”, Ungaria a obținut deblocarea sumei totale de aproximativ 13 miliarde de euro din acele fonduri, a declarat Viktor Orban, vineri. El susține că va continua „lupta” cu Bruxelles-ul pentru ca țara sa să poată accesa și restul de circa 10 miliarde de euro.

„Desigur, Bruxelles-ul ne spune că dacă lăsăm migranții să intre, dacă renunțăm la protecția copiilor (în fața acțiunilor LGBT), dacă ne schimbăm poziția din pro-pace în pro-război, atunci vom avea ușor acces la acești bani. Dar eu spun ‘nu’ acestui preț. Mai bine luptăm”, a mai afirmat Viktor Orban, potrivit agenției MTI.