Președintele SUA, Donald Trump, care a ajuns vineri noapte în Scoția, a fost plasat sub o supraveghere înaltă a poliţiei, departe de manifestaţiile împotriva prezenţei sale, anunţate în mai multe oraşe scoțiene, potrivit The Guardian și AFP, conform hotnews.ro.

Donald Trump este așteptat astăzi, 26 iulie, să ajungă la complexul său Turnberry din South Ayrshire, unde va juca golf. Trump este așteptat zilele următoare și la terenul său de golf de la Menie, în Aberdeenshire.

Sosirea președintelui american la Turnberry a transformat regiunea pitorească şi de obicei calmă din sud-vestul Scoţiei într-o veritabilă fortăreaţă, cu drumuri închise şi numeroase puncte de control ale poliţiei, scrie AFP.

Potrivit The Guardian, deși sunt anunțate proteste, localnicii care s-au opus ani de zile terenurilor de golf ale președintelui se tem că manifestațiile doar îi vor alimenta acestuia ego-ul.

„Nu fac altceva decât să-i alimenteze ego-ul”

Rohan Beyts este unul dintre oamenii care au participat la prima întâlnire convocată în 2006 pentru a mobiliza rezistența locală împotriva planurilor magnatului Donald Trump de a construi un complex de golf din Scoția.

„Mă ocup de asta de 19 ani. Încă sunt dezgustată de ceea ce a făcut Trump la Menie și de ceea ce face acum în restul lumii”, spune ea.

După o dispută acerbă și îndelungată cu localnicii și ecologiștii, care au luptat pentru salvarea dunelor și a locuințelor din jurul lor, Trump a obținut în cele din urmă autorizația de construire pentru „cel mai mare teren de golf din lume”.

La acea vreme, el a promis un complex turistic de coastă în valoare de 1 miliard de lire sterline, incluzând terenuri de golf extinse, locuințe de lux și apartamente în blocuri înalte în regim timeshare – promisiuni care, după cum subliniază Beyts, nu au fost încă îndeplinite.

„Unde este dezvoltarea uriașă care a fost anunțată ca înlocuind locurile de muncă din industria petrolieră? Nu înțeleg cum politicienii au fost atât de ușor de păcălit”, adaugă ea. Beyts, care ulterior a obținut o victorie morală în instanță împotriva personalului Trump International, nu va protesta împotriva ultimei vizite a președintelui american.

„Susțin pe deplin persoanele care doresc să manifesteze și, dacă aș crede că acest lucru ar avea vreun impact asupra populației din Gaza sau Ucraina, aș face-o, dar mă tem că acest lucru nu face decât să-i alimenteze ego-ul”, a spus ea pentru The Guardian.

Protestatari în fața hotelului Trump Turnberry înaintea vizitei președintelui american Donald Trump. Credit line: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Oamenii sunt supărați”

David Milne a fost unul dintre localnicii care au refuzat să cedeze după ce Trump a încercat de două ori să-i cumpere casa, o fostă stație a pazei de coastă pe care Trump a descris-o drept „o mahala vizuală”, și apoi a încercat să obțină un ordin de expropriere. „Întreaga lui atitudine era una de aroganță și superioritate – «Voi face ce vreau». Oamenii de aici au obiceiul prost de a spune: «Nu cred»”, a afirmat Milne.

„Oamenii sunt supărați că aceasta este descrisă ca o vizită privată, dar există un cost enorm pentru țară în ceea ce privește securitatea. Situația este destul de dificilă – de ce plătim pentru asta? El atrage poliția britanică într-o acțiune deliberată de publicitate pentru noul său teren de golf”, a mai declarat Milne.

Tommy Campbell, un sindicalist local care va prezenta „festivalul rezistenței” planificat pentru sâmbătă în centrul orașului Aberdeen, spune că protestatarii pașnici se vor apropia cât mai mult posibil de Trump.

„Lumea s-a schimbat de când a apărut pentru prima dată în Aberdeen ca om de afaceri și unii oameni erau dispuși să-i acorde prezumția de nevinovăție”, spune Campbell. „Oamenii l-au văzut așa cum este și nu este binevenit.”

La fel ca Beyts și Milne, Campbell își exprimă dezamăgirea față de faptul că Keir Starmer și primul ministru scoțian, John Swinney, se vor întâlni cu Trump în timpul vizitei președintelui. „Ei nu reprezintă sentimentele reale ale poporului scoțian”, spune el.

La sosirea pe aeroportul de la Prestwick, vineri seara, au fost prezenți însă și susţinători ai preşedintelui american. Un băiat purta o pancartă pe care scria ”Bine ai venit, Trump”, iar un bărbat agita un steag mare şi albastru cu sloganul ”Make America Great Again” (MAGA).

Susținătorii lui Trump privesc cum avionul în care se află președintele SUA, Donald Trump, aterizează, vineri, pe aeroportul Prestwick. Credit line: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Duminică, Trump urmează să se întâlnească cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi să discute despre acordul comercial pe care UE speră să-l încheie, cu scopul de a evita taxe vamale masive. De asemenea, Trump urmează să se întâlnească cu premierul britanic Keir Starmer.