Presedintele rus Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre masurile destinate sa contracareze sanctiunile impuse impotriva tarii pentru campania sa militara in Ucraina, relateaza EFE, relateaza stirileprotv.ro.
"Vom discuta astazi despre masurile pe care le luam si pe care trebuie sa le luam pentru a depasi dificultatile pe care le creeaza unele tari pentru Rusia", a declarat Putin la inceputul intalnirii, care a fost transmisa de televiziunea de stat rusa.
In opinia presedintelui rus, "pana acum tarile neprietenoase nu au obtinut nimic din perspectiva obiectivelor pe care si le-au stabilit fata de Rusia".
"Sunt sigur ca nu vor obtine nimic. Dar trebuie sa fim constienti de evenimentele care au loc, asa ca vom discuta toate aceste chestiuni", a spus el, inainte de a-i cere ministrului rus de externe Serghei Lavrov sa prezinte un raport despre situatia curenta.
Dupa declansarea invaziei ruse in Ucraina in februarie 2022, Uniunea Europeana a impus 11 pachete de sanctiuni, alaturi de SUA, Regatul Unit si alte tari.
Printre cele mai sensibile masuri se numara deconectarea bancilor rusesti de la sistemul SWIFT, plafonarea preturilor la titei si la gazele rusesti, interzicerea achizitionarii de petrol rusesc transportat pe mare si inchiderea spatiului aerian al Europei, printre altele.
In realitate, treptat, sanctiunile au inceput sa-si arate efectele, chiar daca Kremlinul incearca sa musamalizeze situatia. Rubla continua sa se deprecieze puternic, iar expertii sustin ca aceasta tendinta se va mentine.
Joi, la Bursa din Moscova, dolarul si euro au crescut cu aproape 30% pentru prima oara de la inceputul anului, ajungand la peste 93 de ruble (1,02 dolari), respectiv 102 ruble (1,12 euro), conform The Moscow Times. Vineri, cotatiile s-au retras usor fata de varfurile atinse: la ora 13:24, ora Moscovei, moneda americana se situa la 91,7 ruble, iar cea europeana la 99,81 ruble.
Desi rubla a intrat in topul celor mai slabe trei monede de pe pietele emergente, in urma doar a lirei turcesti si a peso-ului argentinian in ceea ce priveste devalorizarea, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca cifrele arata ca "nu poate si nu ar trebui sa existe nicio indoiala cu privire la stabilitatea macroeconomica (a tarii)".
Nu ar trebui sa existe indoieli cu privire la stabilitatea economiei rusesti, a insistat Peskov, care a spus ca presedintele Vladimir Putin nu intentioneaza sa organizeze reuniuni speciale din cauza situatiei rublei, care a coborat la cel mai scazut nivel din primele saptamani ale invaziei ruse in Ucraina.
Sefa Bancii Centrale, Elvira Nabiullina, a atribuit joi devalorizarea deteriorarii balantei comerciale a economiei: in perioada ianuarie-mai, veniturile din exporturi au scazut cu 40%, in timp ce iesirile de valuta pentru importuri, dimpotriva, au crescut cu 15%.
Nabiullina a mai spus ca Banca Centrala rusa nu vede niciun motiv deocamdata pentru a interveni pe piata valutara, conform The Moscow Times.
In plus, Rusia se confrunta in aceste zile si cu un deficit de benzina, conform aceluiasi cotidian. In timp ce guvernul rus da asigurari ca productia de benzina este in crestere, in realitate exista o penurie vizibila pe piata angro, au declarat pentru Reuters comercianti si surse din domeniu.