Tribunalul special pe care statele occidentale intenționează să îl creeze pentru a judeca crimele de război împotriva Ucrainei nu îl va putea judeca pe Vladimir Putin în lipsă, atâta timp cât acesta deține funcția de președinte al Federației Ruse, scrie euronews.ro. 

Aceeași regulă se va aplica și premierului rus, Mihail Mișustin, precum și ministrului de externe, Serghei Lavrov, potrivit a doi oficiali europeni care cunosc procesul și care au vorbit cu Euronews.

Acești înalți oficiali pot fi urmăriți penal doar dacă sunt fizic prezenți în sala de judecată – un scenariu puțin probabil, având în vedere că Rusia nu recunoaște invazia Ucrainei ca fiind criminală și refuză să colaboreze cu instituțiile occidentale.

O alternativă ar fi un proces în lipsă, dar doar după ce Putin va părăsi funcția. Aceste condiții sunt prevăzute într-un proiect de acord care urmează să ofere baza legală pentru înființarea tribunalului special, în cadrul Consiliului Europei – o organizație pentru drepturile omului cu sediul la Strasbourg, care nu face parte din UE, dar colaborează îndeaproape cu blocul comunitar.

Lucrările tehnice s-au încheiat la sfârșitul lunii martie, în cadrul unei reuniuni a așa-numitului „Grup de bază” de la Strasbourg. Atunci au fost elaborate trei documente: un acord bilateral între Ucraina și Consiliul Europei, statutul tribunalului special și acordul privind gestionarea acestuia.

Semnarea acordului este programată provizoriu pentru 9 mai la Kiev, pentru a coincide cu Ziua Europei, însă data exactă va depinde de sprijinul politic. Restricția privind procesele în lipsă este considerată un „compromis” între statele participante, a explicat un oficial european, adăugând că după luni de negocieri, această prevedere este acum „bătută în cuie” și nu mai poate fi modificată până la semnarea oficială.