Ministerul polonez al Apărării a transmis marți, pentru The Guardian, că relocarea unor trupe americane din baza aeriană Jasionka este o operațiune planificată anterior, în cadrul deciziilor adoptate la summitul NATO din 2024. Precizările vin în contextul în care NBC News a relatat, citând șase oficiali americani și europeni, că Pentagonul analizează o eventuală reducere cu până la jumătate a trupelor desfășurate de SUA pe flancul estic al NATO, scrie hotnews.ro.

Polonia susține că, în cazul său, nu este vorba despre o retragere, ci despre o redistribuire internă a trupelor americane, fără schimbări în numărul total al militarilor aflați pe teritoriul său, care rămâne la aproximativ 10.000.

Într-o conferință de presă, ministrul Apărării Władysław Kosiniak-Kamysz a declarat că „procesul de repoziționare a trupelor americane a început în decembrie și se desfășoară treptat”. Potrivit acestuia, o parte dintre atribuțiile militarilor americani de la Jasionka sunt preluate de aliați, printre care Germania și Norvegia, care au trimis sisteme de apărare aeriană, precum și Norvegia, Suedia și Regatul Unit, care participă la misiuni de patrulare aeriană.

„Prezența mai largă a SUA în regiune rămâne neschimbată. Trupele americane care au fost mutate din Jasionka vor rămâne în Polonia, doar că vor fi desfășurate în alte baze. Sprijinul pentru Ucraina și schimbul de informații continuă fără întreruperi”, a spus Kosiniak-Kamysz.

Ministrul a sugerat că această relocare ar putea avea chiar un impact pozitiv, deoarece trupele respective vor fi staționate permanent în Polonia, nu doar dislocate temporar pentru sprijin logistic, cum a fost cazul în ultimii ani. „Acest lucru întărește prezența pe termen lung”, a spus el.

Kosiniak-Kamysz a mai afirmat că secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, și alți oficiali de la Washington au reiterat că Polonia este considerată un „aliat model” în cadrul NATO, cu cel mai înalt nivel de cheltuieli pentru apărare și contracte de investiții în domeniu în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Premierul Donald Tusk a adăugat că relocarea trupelor din Jasionka a fost „consultată” cu SUA cu mai multe săptămâni în urmă și nu a fost o decizie surprinzătoare pentru autoritățile poloneze.

„Statele Unite și-au luat angajamentul de a menține trupele în Polonia. Nu vorbim despre o reducere a prezenței SUA în Polonia sau în Europa”, a declarat Tusk. „Vorbesc despre asigurările pe care le-am primit de la americani. Sper că ele se vor confirma”, a adăugat premierul polonez.

Baza Jasionka are o importanță strategică și simbolică pentru Polonia, fiind unul dintre principalele puncte de tranzit pentru sprijinul NATO acordat Ucrainei. În martie 2022, președintele de atunci al SUA, Joe Biden, a vizitat baza pentru a se întâlni cu militarii americani dislocați acolo la scurt timp după declanșarea invaziei ruse.

Bolojan: Nu există nicio discuție oficială în acest sens 

Președintele interimar Ilie Bolojan a negat marți varianta retragerii a SUA a 10.000 de militari din România, Polonia și alte țări din Eurpa de Est, la acest moment, precizând că a solicitat inclusiv ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să iasă cu o poziție publică pe acest subiect. 

„Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ce spuneți”, a spus Ilie Bolojan, întrebat despre o posibilă retragere a militarilor americani. 

Ilie Bolojan a spus că deși în SUA „se discută despre reduceri de cheltuieli, reorganizări” asta nu înseamnă că vor fi incluse și „aspecte care țin de flancul de est, care este cel mai important flanc al NATO din Europa din momentul de față”. 

„Respectarea angajamentului față de NATO nu înseamnă că nu pot fi anumite reașezări, dislocări, ce se întâmplă în permanență. În România, prezența militară este pe contigente, adică înseamnă înlocuiri de trupe”, a spus Bolojan. 

În momentul de față, în România sunt în misiune aproximativ 1.700 de militari americani. Cel mai mare detașament, de aproape 1.400 de militari, este staționat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

La baza de la Deveselu sunt circa 200 de militari care operează scutul antirachetă Aegis Ashore, în timp ce la baza aeriană de la Câmpia Turzii sunt alți peste 100 de militari.