Secțiile de votare din țară și din străinătate s-au închis la ora 21:00, ora României, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, însă alegătorii aflați la rând pot vota până la ora 23:59, scrie știrileprotv.ro.

Conform legii, secţiile de votare organizate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au închis, la ora 21:00, ora României, atât în ţară, cât şi în străinătate, însă alegătorii care se află la rând la această oră îşi pot exercita dreptul constituţional.

Până la ora 20:30, au votat peste 11,5 milioane de alegători, fiind depăşit numărul celor care s-au prezentat la urne în primul tur de scrutin.

Numărătoarea a început în țară. Rezultatele oficiale BEC la alegerile prezidențiale 2025, turul 2, pot fi urmărite în timp real pe site-ul stirileprotv.ro. 

Exit-poll-urile îl dau învingător în țară pe Nicușor Dan, la o diferență provizorie de câteva procente față de George Simion. 

Un număr record de alegători - cel mai mare din ultimii 35 de ani - s-a înregistrat în diaspora, unde au votat, până la 20:30, peste 1,6 milioane de români.

Votarea se poate prelungi cu cel mult trei ore - până cel mai târziu la ora 23:59 - pentru alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

În ceea ce priveşte diaspora, secţiile de votare organizate în zone al căror fus orar este avansat faţă de cel al României (s-a ajuns la ora locală 21:00 înainte ca România să ajungă la respectiva oră) s-au închis la ora locală 21:00.

Secţiile organizate în zone situate pe acelaşi fus orar cu cel al României (s-a ajuns la ora locală 21:00 în acelaşi moment) s-au închis la ora locală 21:00, iar secţiile din zone al căror fus orar este înapoiat faţă de cel al României (se ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00.

Ce se întâmplă după închiderea secțiilor de votare

După încheierea votării, se vor desfăşura următoarele operaţiuni în birourile electorale:

► pornirea filmării de către operatorii de calculator care aşază tableta astfel încât să se asigure o imagine cât mai clară a întregului proces de numărare a voturilor;

► verificarea stării sigiliilor de pe urnele de votare;

► sigilarea fantelor urnelor de votare;

► introducerea ştampilelor cu menţiunea ''VOTAT" într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare;

► anularea buletinelor de vot neîntrebuinţate, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a menţiunii ''ANULAT'' şi aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare;

► citirea cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin de vot, a numelui şi prenumelui candidatului votat şi prezentarea buletinului de vot celor prezenţi.