Videoclipuri postate pe rețelele sociale din China, parte a unei propagande rusești dedicate bărbaților „duri” din această țară, arată mai degrabă ca anunțuri pentru oferte de serviciu. Unele capturi de ecran arată cetățeni obișnuiți pe cale să părăsească China. Dar toate au un lucru în comun: oferta de a deveni un mercenar chinez în slujba Rusiei, relatează The Guardian, potrivit digi24.ro.

Marți, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că doi cetățeni chinezi au fost capturați în regiunea Donețk și a acuzat Moscova că încearcă să implice China „direct sau indirect” în conflict. O zi mai târziu, el a spus că bărbații capturați se numără printre cel puțin 155 de alți cetățeni chinezi înregimentați în forțele armate ale Rusiei. Apoi, din nou, joi, el a acuzat Rusia că recrutează luptători din China. 

Beijingul afirmă că este o parte neutră a conflictului, deși liderul său, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, sunt aliați fățiși, cu un parteneriat „fără limite” între națiunile pe care le reprezintă. 

Zelenski a căutat răspunsuri la Beijing, acuzând China că închide ochii la recrutarea de către Rusia a cetățenilor săi. Se știe că Rusia a folosit, sau a încercat să recruteze mercenari sau soldați străini – inclusiv din Coreea de Nord, Siria și Libia – în timpul conflictului. El a spus că Rusia recrutează luptători chinezi prin anunțuri postate pe platformele sociale chineze, cum ar fi Douyin, versiunea chineză a TikTok, și că Beijingul știe de acest lucru. 

Numeroase clipuri de recrutare sunt ușor de găsit pe rețelele sociale chineze. Toate pun accent pe plata oferită, care variază de la 7.800 de dolari, la 27.000 de dolari, ca bonus de încorporare, și salarii lunare de aproximativ 2.500 de dolari. 

„Acesta este drumul după care tânjești? Ești un dur, fii ca ei!” 

Un videoclip, care a avut sute de mii de vizualizări pe diferite platforme, este cât se poate de clar un anunț de recrutare rusesc cu subtitrări în chineză. Acesta arată bărbați caucazieni care își părăsesc slujbele de zi cu zi pentru a se lupta și îi întreabă pe urmăritori: „Vrei să dai dovadă de putere aici? Acesta este drumul după care tânjești? Ești un dur, fii ca ei!”. 

Un alt videoclip popular este al unei persoane care susține că a fost deja recrutată. „Din cauza conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, mă îndrept acolo după anul nou”, a spus el în decembrie, postând informații pentru cei interesați. 

Într-un alt clip, un influencer rus se adresează unui număr de peste 300.000 de urmăritori în mandarină, scoțând în evidență beneficiile financiare în urma încorporării în armata Rusiei, cu bonusuri de înscriere și plăți lunare efectuate de armata rusă, precum și beneficii cu privire locuință și îngrijire medicală pentru copiii acestora. 

„Pregătit de instructori experimentați, echipați cu cele mai bune echipamente”, spune el. „La Moscova se poate înscrie oricine sub 60 de ani, indiferent dacă a servit într-un serviciu militar străin. Cetăţenii străini şi ruşi se pot înscrie în mod voluntar”. 

Răspunsurile au variat. Unii au întrebat cum ar putea să se înroleze în armata rusă, sau dacă faptul că necunosșterea limbii ruse este o barieră. „Există o echipă în Shanxi? Ține cont de mine. Am un pașaport pregătit și pot pleca oricând”, a spus un utilizator. 

„Banii au jucat un rol” 

Mulți au observat că sunt oferite salarii mai mari decât cele câștigate în China. Comentariile că oamenii se înscriu pentru a fi „carne de tun” sunt comune. 

În urmă cu trei săptămâni, jurnalistul chinez Chai Jing a intervievat un conațional care s-a alăturat forțelor ruse în noiembrie 2023, zburând în Rusia cu o viză de turist. 

Soldatul i-a spus că se află în Bahmut și că face parte dintr-o „echipă de asalt” staționată lângă linia frontului. El a recunoscut că „banii au jucat un rol” în decizia sa de a se alătura armatei ruse, dar a fost determinat în principal de faptul că nu a experimentat niciodată participarea la un război, în ciuda faptului că era un fost membru al armatei Chinei. 

El a sugerat că s-ar fi putut alătura oricărei părți, dar erau mai mulți luptători chinezi de partea rusă, probabil pentru că vizele erau mai ușor de obținut, dar și pentru că simțeau că Rusia ajută China. Însă el a ținut să le arate oamenilor de acasă care este realitatea „crudă”. 

„Mi-am dat seama că s-ar putea să mor aici într-o zi, așa că am decis să împărtășesc niște experiențe reale, deoarece oamenii din China nu au trecut printr-un război de mult timp”, a spus el, adăugând că speră ca țara sa natală, China, „să se abțină de la a începe, sau a se alătura unor conflicte militare”. 

Săptămâna trecută, Chai a intervievat soldații chinezi care luptă de partea Ucrainei, spunând că sunt mult mai puțini decât în ​​Rusia. Ucraina neagă că recrutează mercenari, dar permite voluntarilor străini să facă parte din forțele sale armate. 

Guvernul chinez le cere întotdeauna cetățenilor chinezi să stea departe de zonele de conflict 

Comentariile oficialilor chinezi de miercuri au sugerat că oamenii s-au alăturat din proprie inițiativă. 

„Permiteți-mi să subliniez că guvernul chinez le cere întotdeauna cetățenilor chinezi să stea departe de zonele de conflict armat, să evite orice formă de implicare în război și, în special, să evite participarea la operațiunile militare ale oricărei părți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, într-o conferință de presă regulată la Beijing. 

Joi, întrebat despre afirmațiile lui Zelenski cu privire la luptătorii chinezi capturați, Lin a cerut „părților relevante” „să se abțină de la a exprima remarci iresponsabile”. 

Dar faptul că postările în vederea recrutări sunt active permanent online, sugerează că nu a existat un efort concertat din partea autorităților pentru a le bloca. Rețelele sociale din China sunt strict monitorizate și controlate de stat, cu o cenzură rapidă și eficientă a termenilor și subiectelor sensibile sau critice la adresa autorităților.