Europa este lovită de vreme extremă. România se topește la temperaturi de 43 de grade, iar mai multe județe se află sub cod roșu de caniculă. În sudul Turciei este stare de alertă. Incendiile puternice de vegetație amenință zone locuite din regiunea Antalya, iar pompierii ajutați de elicoptere nu reușesc să oprească înaintarea flăcărilor. Între timp Spania este lovită de furtuni și temperaturi scăzute, după valurile de caniculă. Mai multe zone se confruntă acum cu inundații puternice.

Noi incendii au izbucnit vineri pe coasta mediteraneană a Turciei. Guvernul a declarat două provincii din vestul țării drept zone afectate grav de foc. Imaginile publicate arată flăcări și fum, care se înălțau spre cer în apropierea mai multor case.

Locuințele din centrul orașului și din districtul periferic Aksu au fost evacuate, pe măsură ce incendiile avansau. Pompierii s-au străduit să stingă flăcările înainte ca vântul puternic să răspândească focul, care a blocat o importantă șosea de coastă.

Mai departe de-a lungul coastei, locuințele din orașul Manavgat erau, de asemenea, amenințate de incendiile de vegetație. Locuitorii din zonă s-au grăbit să ajute pompierii în stingerea flăcărilor, în timp ce elicoptere și avioane care aruncau apă se luptau și ele cu focarele.

După valurile de caniculă, Spania se confruntă acum cu temperaturi scăzute pentru această perioadă din an și cu alerte de furtună.

La Valencia a fost mai frig decât la Oslo, 17 grade Celsius au arătat, la un moment dat, termometrele - o temperatură absolut neobișnuită pentru sezonul de vară. A plouat torențial pe toată coasta mediterană și în nordul Spaniei. Norii s-au rupt în Catalonia, Valencia, Murcia și insulele Baleare.

În unele zone, au căzut peste 50 de litri pe metru pătrat doar într-o o oră, ceea ce a dus la inundarea străzilor în mai multe localități.

Situația se va menține astfel, cu un cod roșu, dar și un cod portocaliu de furtuni și inundații, cel puțin până mâine, anunță autoritățile locale.