Președintele Serbiei a declarat miercuri că nu s-a răzgândit cu privire la participarea sa la parada de Ziua Victoriei organizată la Moscova, luna viitoare, în ciuda presiunii din partea Uniunii Europene, scrie Associated Press.
Oficialii europeni l-au avertizat pe Aleksandar Vucic că vizita sa la Moscova pentru comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial ar reprezenta o încălcare a criteriilor de aderare la blocul comunitar și ar putea deraia ambițiile declarate ale țării în relație cu UE.
De asemenea, vizita ar echivala efectiv cu o demonstrație de sprijin pentru Putin și pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, scrie AP.
Vucic, care a exprimat adesea opinii pro-ruse, a decis însă să meargă mai departe și a declarat chiar că una dintre unitățile militare ale Serbiei va participa la parada din 9 mai din Piața Roșie din capitala rusă.
El a mai spus că, pentru prima dată, Serbia participă la organizarea „în comun” a paradei.
„În perioada următoare, vom fi sub presiune în ceea ce privește evenimentul de la Moscova la care ne-am anunțat participarea”, a declarat Vucic reporterilor.
La începutul acestei săptămâni, șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că blocul „a spus foarte clar că dorim ca nicio țară candidată să participe la aceste evenimente din 9 mai de la Moscova”.
Deși susține că dorește să ducă Serbia în UE, Vucic a menținut relații strânse cu Rusia și a refuzat să introducă sancțiuni împotriva Moscovei, adoptând în schimb măsuri care au blocat aproape complet negocierile de aderare ale țării balcanice la blocul cu 27 de state membre.
Vucic a spus că va călători la Moscova împreună cu aliatul său, prim-ministrul slovac Robert Fico. Liderul slovac a calificat drept „lipsite de respect” remarcile lui Kallas care îi avertizează pe liderii europeni să nu călătorească la Moscova.
Liderul separatiștilor sârbi bosniaci, Milorad Dodik, a declarat că va participa și el la reuniune.
Vucic se confruntă de luni bune cu proteste masive în Serbia, fiind contestat de o amplă mișcare anticorupție, condusă de studenți, care i-a zdruncinat serios regimul autocratic, scrie Associated Press.
Acestea au început la scurt timp după prăbușirea acoperișului gării din Novi Sad, un incident grav care a ucis 16 persoane. Prăbușirea a fost pusă de critici pe seama afacerilor obscure cu companii de construcții chineze și alte firme care construiesc în țara balcanică.
Tot miercuri, parlamentul sârb a aprobat un nou guvern format din miniștri anti-UE, inclusiv ministrul informațiilor, Boris Bratina, care a fost arătat recent dând foc unui steag al UE și scandând „nu vrem UE, vrem unirea cu Rusia”.
Guvernul precedent a căzut sub presiunea protestatarilor.
În cadrul aceleiași conferințe de presă de miercuri, Vucic a citat un raport al agenției ruse de spionaj, FSB, care susținea că informațiile conform cărora autoritățile au folosit o armă sonică pentru a-i viza pe protestatarii anti-Vucic din 15 martie din Belgrad sunt false.
Armele sonice, care folosesc unde sonore pentru a incapacita o persoană, sunt folosite de unele regimuri ca dispozitive de control al mulțimilor.
„FSB-ul rus a concluzionat în mod categoric că nu a fost folosită nicio armă sonică”, a declarat Vucic. El nu a detaliat modul în care FSB a ajuns la această concluzie sau dacă agenția a investigat presupusul incident din Belgrad.