In Rusia, unde intreaga comunitate LGBTQ+ a fost interzisa, dupa ce a fost catalogata drept „organizatie extremista”, unii parinti platesc huligani pentru a le rapi fiii si fiicele homosexuali, scrie stirileprotv.ro.
Copiii sunt apoi obligati sa fie internati in centre private securizate pentru a-i „vindeca” prin asa-numita terapie de conversie.
Unii dintre acestia ajung sa fuga din tara, cautand siguranta in Occident, scrie The Washington Post.
Cei care au trecut prin aceasta experienta terifianta sustin ca ce se afla in spatele zidurilor inalte de beton seamana cu mici inchisori nereglementate, concepute pentru alcoolici, drogati sau persoane pe care familiile le considera „probleme”.
Multi dintre ei au fost pacaliti sau rapiti, apoi tinuti captivi luni de zile. Ei povestesc ca au fost batuti, umiliti sau fortati sa recite confesiuni ca sunt distructivi si egoisti din cauza „dependentei” lor de identitatea sexuala sau de gen, imitand programe rigide concepute pentru combaterea dependentei de droguri si alcool.
Multi au iesit „cumva distrusi mental”, crezand ca este ceva in neregula cu ei, spune Vladimir Komov, fost avocat pentru drepturile omului la cunoscuta organizatie de avocatura juridica LGBTQ+ DELO LGBT+, care si-a inchis activitatile saptamana trecuta din cauza interdictiei.
Un raport din 2020 al unui expert independent al Natiunilor Unite a constatat ca terapia de conversie este „adanc daunatoare... producand dureri si suferinte severe si daune psihologice si fizice de durata”. Raportul a cerut interzicerea globala a acestei practici.
In efortul presedintelui Vladimir Putin de a-si consolida puterea si de a construi o natiune represiva si profund conservatoare, el a luat ca tinte persoanele LGBTQ+ alaturi de activistii anti-razboi.
Dar retorica face, de asemenea, parte din efortul lui Putin de a atrage natiunile conservatoare din Africa si Orientul Mijlociu sa sprijine Rusia in razboiul sau impotriva Ucrainei. In acelasi timp, el spera sa divizeze democratiile occidentale liberale, incurajand antipatia fata de drepturile LGBTQ+.
Pe 30 noiembrie, Curtea Suprema a Rusiei a aprobat o cerere a Ministerului Justitiei de a interzice „miscarea publica internationala LGBT” ca organizatie extremista, dupa alte legi represive. Dupa aceasta decizie, politia a facut raiduri in locatiile LGBTQ+ din Moscova.
„Micul meu ponei”, interzis pentru copii
De frica repercusiunilor din partea autoritatilor, un site de streaming a aplicat clasificarea „interzis minorilor” pentru desenul animat „Micul meu ponei: Prietenia este magica”, probabil din cauza ca unul dintre personaje are coama si coada in culoarea curcubeului, simbolul care apare pe steagul comunitatii LGBTQ+.
Inainte de inchidere, DELO LGBT+ a gestionat 200 de solicitari lunare de ajutor legal pentru persoane queer. Din aceste solicitari, 7% au spus ca familiile lor le-au amenintat ca le vor trimite in centre de tratament, au incercat sa o faca sau au facut-o in trecut, a declarat grupul.
„Dupa aceste legi, numarul persoanelor amenintate ca vor fi trimise in astfel de institutii a crescut”, a spus Komov.
Ce sunt fortati copiii sa faca in centre
Ada Blakewell, o persoana transgender non-binara in varsta de 23 de ani, activista queer si jurnalista, care foloseste pronumele „ea” si „ei”, a suferit noua luni de terapie de conversie, din august 2022 pana in mai 2023, intr-un centru de tratament izolat, Freedom Rehabilitation Center, in regiunea Altai din Siberia.
Blakewell spune ca a fost batuta, aruncata intr-un rau din apropiere ca pedeapsa si fortata sa faca exercitii fizice repetate „pana cand tot ce puteam vedea era alb si totusi ma fortau sa o fac din nou si din nou”.
Cei care treceau prin tratament erau obligati sa inoate in rau zilnic la ora 8 dimineata, inainte de rugaciunile de dimineata, chiar si iarna, la temperaturi sub zero grade Celsius. I se atribuiau sarcini considerate „barbatesti”, precum taierea lemnelor si ajutorul la sacrificarea pasarilor de curte pentru a „deveni un barbat”.
Intr-un incident socant, i s-a cerut sa castreze un porc, pentru a vedea cum este chirurgia de schimbare de sex.
„Mi s-a dat un cutit chirurgical si instructiuni despre cum sa o fac”, spune ea. „Dar nu am putut termina. Am avut un atac de panica sever si de atunci am devenit tot mai suicidala”.
I s-au administrat medicamente neuroleptice, destinate persoanelor care sufera de boli psihice.
„Poti sa ma numesti prizonier”, spune ea.
Alexandra, o femeie transgender de 28 de ani din Moscova, ai carei parinti bogati au respins, de asemenea, identitatea ei de gen, a fost tinuta fortat in mai multe centre de tratament timp de 21 de luni.
Alexandra, care a acceptat sa-si descrie experienta cu conditia sa fie identificata doar dupa prenume, a petrecut 20 de luni intr-un centru in afara Moscovei, cu aproximativ 60 de alte persoane, in principal dependente de droguri si alcool, care erau gestionate de fosti rezidenti care aplicau pedepse. I s-a spus ca a fi queer era o dependenta care i-ar distruge viata.
Alexandra spune ca a fost atat de sedata incat se simtea „ca un zombie” si i se spunea constant ca este bolnava. Alti rezidenti au amenintat-o ca o vor ucide. „M-am simtit singura pentru ca oamenii din jurul meu erau din alta lume”, spune ea. „Oamenii erau foarte distanti. Ma simteam anulata. Ma simteam invalida”.
Marturiile lui Blakewell si ale Alexandrei nu au putut fi verificate independent.
Blakewell spune ca a fost pacalita sa mearga la centrul respectiv de catre mama ei, care i-a cerut sa o sustina in timpul unei interventii chirurgicale la inima intr-o zona rurala a regiunii Altai. Mama ei a iesit din masina. Apoi, un barbat masiv a impins-o pe Blakewell in usa, incuiand-o, iar telefonul ei, ceasul Apple si rucsacul i-au fost luate.
Pe masura ce mergeau spre centrul de tratament, soferul i-a spus ca a sosit momentul sa se pocaiasca pentru ca este queer, folosind un epitet ofensator. „Inca ma simt dezamagita fata de familia mea”, spune Blakewell.
Alexandra a avut parte de o inselatorie similara.
„Nu stiam ce sa cred”, spune ea. „Eram intr-un stadiu mental foarte vulnerabil in acea perioada”.
Terapia de conversie a fost interzisa in 22 de state din SUA si in 12 tari, iar multe altele planifica interdictii nationale, potrivit Global Equality Caucus, o retea internationala de legislatori care sustine drepturile egale pentru persoanele LGBTQ+.
Luna trecuta, Konstantin Boikov, un avocat cu DELO LGBT+, a fugit din Rusia in New York dupa amenintari homofobe si abuz. (El nu se identifica ca gay.) La usa apartamentului sau au fost aruncate rosii si oua, iar note abuzive si capete de pui taiate au fost, de asemenea, lasate acolo.
El spune ca se temea de inchisoare din partea autoritatilor ruse sau de violenta homofoba daca ar fi ramas.