Zeci de mii de oameni s-au adunat la Washington, la cea mai mare manifestatie de la inceputul protestelor dupa moartea lui George Floyd. Proteste pasnice au fost si in alte orase din SUA. Mii de oameni au scandat mesaje impotriva rasismului in Australia, Marea Britanie, Canada, Germania si Franta, in ciuda restrictiilor impuse de coronavirus. Totodata, cei doi politisti din Buffalo care l-au trantit la pamant pe barbatul de 75 de ani au pledat ”nevinovat” in fata tribunalului.
Garda Nationala nu le-a permis manifestantilor sa se ridice pe scarile memorialului Linkolin, unde in 1963 acesta a rostit renumita afirmattie a lui Martin Luther King “I have a dream”, adica, am un vis. La manifestatii a fost prezenta si primarul orasului Washington, care dupa ce a decis ca pe strada care duce catre Casa Alba sa fie scris cu litere uriase, mesajul „Vietile negrilor conteaza” a redenumit si strada la fel.
Manifestatii pasnice au avut loc si in alte orase americane, iar in Carolina de Nord in orasul Reford sute de oameni au venit sa se reculeaga la sicriul lui George Floyd, nascut acolo. Mitinguri antirasism au fost organizate si in alte tari. Mii de oameni s-au adunat din nou in centrul Londrei. Dupa o zi, in mare parte pasnica, cativa protestatari au aruncat cu sticle in politisti, iar ofiterii de politie calare au ripostat, impingandu-i inapoi.
In urma violentelor, o politista a cazut de pe cal dupa ce a izbit un semafor.
Atat ea cat si alti noua politisti au fost raniti, iar zeci de protestatari au fost arestati.
In Australia, au avut loc proteste mari in orasele Sydney, Melbourne si Brisbane. Oamenii au cerut sa fie respectata mai mult populatia indigena. In Canada premierul Justin Trudeau si-a facut o aparitie neasteptata la unul dintre protestele organizate in capitala Ottawa. La un moment dat, chiar s-a asezat in genunchi alaturi de manifestanti, oferind o imagine puternica a strazii.
Proteste au fost si in Germania, Belgia si Franta.
Protestele de ieri reflecta mania globala pentru modul in care sunt tratate minoritatile etnice de catre politie, declansate de uciderea, pe 25 mai, a afro-americanului George Floyd prin asfixiere, de catre un politist care i-a tinut genunchiul pe gat, timp de aproape noua minute.