Confruntările armate dintre Thailanda și Cambodgia, izbucnite joi, riscă să se transforme într-un conflict militar deschis, astfel că zeci de mii de persoane care locuiau în zonele din apropierea frontierelor au fost strămutate, potrivit EuroNews.com, conform hotnews.ro.
Peste 58.000 de persoane și-au părăsit casele din patru provincii thailandeze de frontieră și s-au refugiat în adăposturi temporare, în timp ce în Cambodgia numărul persoanelor strămutate este de peste 4.000, au transmis autoritățile celor două țări.
Joi, Thailanda a acuzat Cambodgia că a lansat atacuri cu rachete și artilerie asupra zonelor civile, iar forțele aeriene thailandeze au ripostat cu atacuri aeriene asupra unor ținte militare cambodgiene.
Schimburile de artilerie au continuat vineri, pentru a doua zi consecutiv, și, potrivit unui oficial militar thailandez, luptele s-au extins în 12 locații de-a lungul frontierei disputate.

Acuzații reciproce
Tensiunile de frontieră dintre cele două țări nu sunt noi. Thailanda și Cambodgia au o dispută de mai bine de un secol privind suveranitatea asupra diverselor puncte nedelimitate de-a lungul frontierei terestre de 817 km.
Thailanda a acuzat Cambodgia că a amplasat noi mine de-a lungul unor trasee care, prin acord reciproc, ar fi trebuit să fie sigure. Cambodgia a respins acuzațiile, susținând că minele erau rămășițe ale războaielor și conflictelor vechi.
Atât armata thailandeză, cât și Ministerul Apărării din Cambodgia s-au acuzat reciproc de amplasarea de drone înainte de a avansa spre pozițiile celeilalte părți și de a deschide focul. Conflictul a escaladat apoi cu utilizarea de arme mai grele, inclusiv artilerie.
Thailanda a desfășurat avioane de vânătoare F16 și a lansat lovituri aeriene ca represalii la utilizarea de rachete de către Cambodgia, o măsură pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe thailandez, Nikorndej Balankura, a numit-o „act de autoapărare”.
Balankura a subliniat că guvernul este pregătit să își intensifice măsurile de autoapărare „dacă Cambodgia persistă în agresiunea armată și în încălcarea (suveranității) Thailandei”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Cambodgia, generalul-locotenent Maly Socheata, a declarat că țara sa a desfășurat forțe armate deoarece „nu are de ales decât să își apere teritoriul împotriva amenințărilor thailandeze” și a insistat că „atacurile s-au concentrat asupra locurilor militare”.
Consiliul de Securitate al ONU a programat vineri o reuniune de urgență la New York, după ce prim-ministrul Cambodgiei, Hun Manet, a solicitat consiliului să facă acest lucru pentru a „opri agresiunea Thailandei”. Cu toate acestea, vineri, Thailanda a respins eforturile de mediere din partea țărilor terțe și, în schimb, a îndemnat Cambodgia să se angajeze în discuții bilaterale.